Rusko upozornilo, že hrozby namierené proti Sýrii porušujú Chartu OSN

13.04.2018 | 10:17
  0
Ruský ambasádor v OSN varoval pred rozšírením konfliktu.

Hrozby o uskutočnení vojenského útoku proti Damasku sú porušením Charty OSN. Vyhlásil to ruský veľvyslanec v Organizácii Spojených národov a zároveň vyjadril nádej, že situácia nebude eskalovať do bodu, z ktorého nebude viac návratu.

„Ohrozenie medzinárodného mieru a bezpečnosti je porušením Charty OSN. Touto nebezpečnou eskaláciou sme veľmi znepokojení. Dúfame, že sa nedostaneme do bodu, z ktorého nebude možný návrat späť a že USA a ich spojenci sa zdržia vojenskej akcie proti zvrchovanému štátu,“ oznámil Vasilij Nebenzia.

Diplomat zdôraznil, že momentálnou prioritou pre OSN musí byť „odvrátenie nebezpečenstva vojny“. Upozornil, že sýrsky konflikt sa v prípade zahraničnej vojenskej intervencie môže ľahko ešte viac rozšíriť. Ďalšou dôležitejšie vecou je podľa neho umožniť expertom z Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) vyšetrovanie incidentu.

„Je potrebné pohopiť, že nebezpečenstvo eskalácie sa netýka len Sýrie, pretože naša armáda sa tam nachádza na pozvanie sýrskej vlády, takže situácia je veľmi nebezpečná,“ dodal Nebenzia.

Pripomenul, že Rusko je v súvislosti so situáciou v Sýrii a ohrozením medzinárodného mieru a bezpečnosti“ otvorené diskusii v OSN, na ktorej by sa mal zúčastniť aj generálny tajomník Organizácie. Ruský veľvyslanec povedal, že takéto rozhovory sa budú konať „v blízkej budúcnosti“.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti