Rusko spochybňuje ďalšie obvinenia v kauze Skripaľ a hovorí o pokračujúcej informačnej vojne

27.09.2018 | 14:08
  0
Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie uviedla, že hlavnou úlohou je odviesť pozornosť od otázky, čo sa stalo v Salisbury.

Ruské médiá spochybnili tvrdenie investigatívnej skupiny Bellingcat, ktorá údajne odhalila pravú totožnosť jedného z dvoch agentov ruskej vojenskej rozviedky GRU, obviňovaných britskými úradmi z pokusu o otrávenie bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije.

K útoku na Skripaľovcov došlo 4. marca v anglickom meste Salisbury a bola pri ňom použitá nervovoparalytická látka novičok. Británia z jeho uskutočnenia podozrieva agentov GRU Alexandra Petrova a Ruslana Boširova.

Podľa Bellingcatu je jeden z páchateľov útoku na Skripaľa, ktorého britské úrady identifikovali ako Ruslana Boširova, v skutočnosti plukovník Anatolij Čepiga.

Agentúra Interfax však vo štvrtok informovala, že na webovej stránke Interpolu v rubrike s menami osôb, po ktorých je vyhlásené medzinárodné pátranie, sa pri zadaní mena "Čepiga" neobjaví žiaden výsledok. Rovnaká situácia nastáva pri zadaní mien Petrov a Boširov.

Bellingcatu sa podarilo získať výňatky zo žiadosti o pas na meno Anatolij Vasiľjevič Čepiga aj s fotografiou z roku 2003, na ktorej je tvár muža nápadne sa podobajúceho na Boširova. Jeho fotografiu z roku 2018 zverejnili nedávno britskí vyšetrovatelia.

Rusko obvinenia z pokusu o zavraždenie Skripaľa a jeho dcéry od začiatku odmieta a tvrdí, že Boširov a Petrov sú civilisti, ktorí Salisbury navštívili ako turisti.

Bellingcat však uviedol, že plukovník Čepiga bol vojakom, ktorý slúžil v Čečensku a je nositeľom najvyššieho ruského štátneho vyznamenania Hrdina Ruskej federácie. To zvyčajne udeľuje osobne ruský prezident.

Britské úrady predtým uviedli, že príslušníci vojenskej rozviedky GRU pravdepodobne do Británie cestovali pod falošnými menami. Muži zodpovedajúci vzhľadom z fotografií uverejnených britskou políciou neskôr v rozhovore s televíziou RT povedali, že Boširov a Petrov sú ich skutočné mená a že do Skripaľovho bydliska v juhoanglickom Salisbury prišli za pamiatkami.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy citovala vyhlásenie britského ministra obrany Gavina Williamsona, podľa ktorého sa informácie o Čepigovi podarilo zozbierať vďaka údajom z databázy Russkij passport a sociálnym sieťam.

Čepiga vraj v roku 2001 dokončil štúdium na vojenskej akadémii na ruskom Ďalekom východe a potom nastúpil k útvaru špeciálnych jednotiek, s ktorým absolvoval tri turnusy v druhej čečenskej vojne. V roku 2014 bol podľa The Telegraph vyslaný na Ukrajinu.

The Telegraph ďalej zistil, že Čepigov komplic do Británie cestoval pod svojím pravým krstným menom a krycie bolo iba priezvisko. Protiteroristická polícia údajne jeho pravú totožnosť pozná. The Telegraph citoval nemenovaného bývalého vysokého dôstojníka ruskej armády, podľa ktorého nasadenie osoby s hodnosťou a skúsenosťami Čepigova v Salisbury naznačuje, že rozkaz o útoku prišiel „z najvyšších poschodí“. Taký je aj postoj britských úradov.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí spochybnilo najnovšie informácie.

Agentúra Interfax uviedla, že hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo štvrtok vo svojom vyhlásení na Facebooku poznamenala, že k "podhodeniu" informácií ohľadom Petrova a Boširova došlo bezprostredne po prejave britskej premiérky Theresy Mayovej na pôde Bezpečnostnej rady OSN k problematike zbraní hromadného ničenia, v ktorom "zopakovala obvinenia proti Rusku".

"Dôkazy nie sú, preto (Briti) pokračujú v informačnej vojne, ktorej hlavnou úlohou je odviesť pozornosť od otázky, čo sa stalo v Salisbury," napísala Zacharovová na svojom Facebooku.

Zdroj: 24hod.sk / ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti