Rusko: Skripaľovu otravu s vysokou pravdepodobnosťou zorganizovali britské tajné služby

19.04.2018 | 21:42
  0
Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie uviedla, že útok na ruských občanov bol operáciou pod falošnou vlajkou

Správanie Spojeného kráľovstva po incidente so Skripaľovcami naznačuje, že útok zorganizovali britské špionážne služby, alebo prinajmenšom z neho profitovali. Povedala to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharová.

„Je vysoko pravdepodobné, že incident pod falošnou vlajkou - otrávením ruských občanov v Salisbury bol prospešný pre britské spravodajské služby, ale mohol byť nimi aj organizovaný, aby prostredníctvom neho pošpinili Rusko a jeho lídrov,“ povedala vo štvrtok Zacharová. Použila pri tom rovnaký výraz, aký v súvislosti s „pravdepodobnosťou“ používajú britskí predstavitelia a ich spojenci.

„Takáto operácia pod falošnou vlajkou dokonale zapadá do rusofóbneho kurzu britskej konzervatívnej vlády, ktorá démonizuje našu krajinu,“ uviedla hovorkyňa a pripomenula, že Spojené kráľovstvo „v minulosti často podobné činy spáchalo“.

Podľa Zacharovej, Národná obranná stratégia Spojeného kráľovstva, ale aj príhovor premiérky Theresy Mayovej z konca minulého roka taktiež prispeli k takejto verzii udalostí. Uvedený dokument a Mayovej prejav jasne deklarujú víziu „boja proti Rusku“, ako jednu z hlavných priorít Veľkej Británie.

Kroky Londýna v dôsledku útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju zo 4. marca v meste Sailsbury vyvolali u ruských predstaviteľov množstvo otázok. Rusko tvrdí, že Spojené kráľovstvo urobilo všetko pre to, aby narušilo vyšetrovanie a zatajilo viaceré fakty, pritom vinu dáva Ruskej federácii. Moskva tieto obvinenia poprela a Britániu opakovane vyzvala, aby predložila konkrétny dôkaz alebo aspoň verejne sprístupnila informácie o incidente.

„Odmietanie spolupracovať s Ruskom na vyšetrovaní incidentu v Salisbury, porušovanie konzulárneho dohovoru zo strany Londýna, neochota spolupracovať s OPCW a zatajovanie základných údajov pre transparentné vyšetrovanie sú toho jasnými dôkazmi,“ uviedla Zacharová na záver stanoviska ruského ministerstva zahraničných vecí.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti