Rusko: Skripaľovci by mohli byť v Británii držaní proti svojej vôli

23.05.2018 | 12:50
  0
Obaja aktéri incidentu v britskom Salisbury už boli prepustení z nemocnice.

Moskva nevylučuje možnosť, že britské úrady zadržiavajú Sergeja Skripaľa a jeho dcéru proti ich vôli. Vo svojom stanovisku to oznámilo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Skripaľ bol minulý týždeň prepustený z nemocnice po tom, ako bol v meste Salisbury 4. marca otrávený. Jeho dcéra Julija sa zotavila už v priebehu jedného mesiaca a z kliniky odišla začiatkom apríla. Lekári bližšie podrobnosti o ich zdravotnom stave nezverejnili a neinformovali ani o mieste ich súčasného pobytu.

Ruská federácia začiatkom mája uviedla, že Spojené kráľovstvo zamietlo prístup ruských konzulárnych pracovníkov k obom svojim občanom. Vyjadrila tiež znepokojenie nad spôsobom, ako Londýn kauzu vyšetruje. Rusko tiež spochybňuje tvrdenia, že Sergej a Julija nie sú údajne ochotní komunikovať s ruskými úradmi s tým, že sa nechcú podrobiť lekárskej prehliadke za účasti ruských špecialistov.

Ruský veľvyslanec vo Veľkej Británii Alexander Jakovenko vyhlásil, že Skripaľovci majú právo odmietnuť pomoc veľvyslanectva, ale v takom prípade by to mali urobiť osobne.

„Do dnešného dňa nikto nevidel ich fotky, nikto nepočul ich hlas a nikto nevidel, či sú nažive alebo nie ... Musíme si byť istí, že osoba, čo tvrdí, že nepotrebuje naše služby, je nažive a v poriadku,“ uviedol ambasádor.

Jakovenko už pred tým vyjadril obavy, že Spojené kráľovstvo môže v uvedenom prípade skrývať alebo dokonca zničiť niektoré dôkazy. Británia bez poskytnutia hodnoverných dôkazov tvrdí, že Skripaľovcov otrávila vojenská nervovo-paralytická látka novičok, ktorá pochádza z Ruska. Moskva tieto obvinenia opakovane odmietla.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti