Rusko sa zbavilo polovice amerických dlhopisov

18.06.2018 | 14:39
  0
Amerických cenných papierov sa vo veľkom zbavuje aj Čína, Japonsko a Írsko.

Rusko sa zbavilo amerických štátnych dlhopisov, ktorých hodnota bola 47 miliárd dolárov. Momentálne je krajina šiestym najväčším zahraničným držiteľom amerických cenných papierov. Vyplýva to z údajov zverejnených za mesiac apríl.

Ruská federácia len v priebehu marca odpredala polovicu všetkých amerických dlhopisov. Z celkovej sumy 96,1 milardy dolárov predalo Rusko cenné papiere Spojených štátov v hodnote 47,4 miliardy dolárov. Najnovšie štatistické údaje, ktoré v piatok zverejnilo americké ministerstvo financií hovoria o tom, že Rusko má momentálne v držbe cenné papiere v hodnote 48,7 miliárd amerických dolárov, čím obsadilo 22. miesto na zozname "hlavných zahraničných držiteľov štátnych cenných papierov".

Čína, ktorá drží väčšinu v amerických štátnych dlhopisov, predala v marci a apríli približne sedem miliárd amerických aktív. Celková hodnota amerických cenných papierov v rukách Číny dosiahla v sledovanom období sumu 1,18 bilióna dolárov. Japonsko sa uvedenom zozname nachádza na druhom mieste. V rovnakom časovom horizonte predalo dlhopisy v hodnote približne 12 miliárd dolárov. Krajina vlastní v súčastnoti americké cenné papiere v hodnote viac ako jeden bilión dolárov. Írsko disponuje cennými papiermi v sume 300,4 miliárd dolárov. V mesiaci apríl odporedalo aktíva v hodnote viac ako 17 miliárd amerických dolárov.

Štátne dlhopisy sú vládne dlhové cenné papiere s pevným úrokom a splatnosťou dlhšou ako 10 rokov.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti