Rusko sa spoločne s Čínou zbavujú amerických dlhopisov

19.03.2018 | 09:57
  0
Jedným z najväčších investorov do amerických štátnych dlhopisov zostávajú Kajmanské ostrovy.

Moskva a Peking sa naďalej zbavujú amerických krátkodobých dlhopisov. Rusko predalo v januári pokladničné poukážky v hodnote 5,3 miliardy dolárov, čím sa dostalo na 16. miesto najväčších držiteľov amerického dlhu.

„Americké dlhopisy už nemáme v exkluzívnej držbe. Dôvodom tohto rozhodnutia je, že tieto cenné papiere by mali byť likvidné. A taký by mal byť aj štát, ktorý ich vydal,“ povedal ruský minister financií Anton Siluanov v rozhovore pre ruskú televíziu NTV.

Ruská federácia však investuje do dlhopisov európskych štátov. „Sme pripravení investovať do cenných papierov vydaných inými štátmi. Podstatné je, aby boli málo rizikové a prinášali príjmy,“ dodal Siluanov.

Amerických cenných papierov sa zbavuje aj Čína, ktorá v januári predala takmer 17 miliárd dlhopisov Spojených štátov. Napriek tomu, že Peking je stále najväčším držiteľom týchto štátnych pokladničných poukážok, ich celkový objem klesol od júla minulého roka na minimum.

Jedným z najväčších investorov do amerických štátnych dlhopisov zostávajú Kajmanské ostrovy. Tento daňový raj investoval takmer 242 miliárd dolárov do kúpy amerického dlhu, čo zodpovedá rovnakej úrovni investícií zo strany Veľkej Británie.

Tretím najväčším kupcom amerického dlhu je Írsko, ktoré do amerických dlhových cenných papierov investovalo 327,5 miliárd dolárov. Írsko sa taktiež považuje za daňový raj pre americké firmy. Krajina figurovala aj v daňovom škandále spoločnosti Apple.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti