Rusko sa s Čínou pripravujú na nový finančný systém

05.12.2017 | 15:13
  0
Cieľom Moskvy a Pekingu je zbaviť svet závislosti na dolári a nastaviť parametre nového systému.

Moskovská burza vydá čoskoro dlhopisy v celkovej hodnote 1 miliardy amerických dolárov, ktoré budú denominované v čínskych jüanoch. Tento krok by podľa analytikov mohol znamenať počiatočné štádium nového finančného systému, ktorý by sa neodvodzoval od amerického dolára. Predpokladá sa, že dlhopisy budú vydané v decembri alebo januári budúceho roku.

„Takéto kroky umožnia odstrániť dolár v rámci vzájomného vyrovnania a namiesto neho sa budú môcť v strednodobom horizonte používať iba jüany a ruble (väčšinou však momentálne jüany),“ pre spravodajský portál RT to uviedol ruský investičný analytik Gleb Zadoya.

Ruské dlhopisy denominované v jüanoch môžu byť podľa analytika pre Číňanov atraktívne, pretože Čína má k dispozícii bilióny dolárov nadmernej likvidity. Zároveň fungujú aj stovky tisíc nových investorov, ktorí majú záujem vyskúšať nové trhy. Ako dodal Zadoya, pre Rusko je to v čase nových amerických sankcií zameraných na trh s dlhopismi veľká príležitosť priblížiť sa k Číne.

Hlavný analytik spoločnosti TeleTrade Petr Puškarev, tvrdí, že investovanie do ruských dlhopisov je pre čínskych investorov skvelou príležitosťou na diverzifikáciu vlastného portfólia v ktorom dominuje dolár.

„Uvedený krok je zatiaľ symbolický, pretože 1 miliarda dolárov je vzhľadom na vzťahy medzi Ruskom a Čínou príliš malá hodnota. Napriek tomu je to začiatok dlhej cesty a ide o zásadný krok, ktorý ukazuje, že medzinárodný menový systém smeruje k multipolarite a že Rusko je pripravené v rámci vývoja udalostí podniknúť v tomto smere aktívne kroky,“ vysvetlil pre RT anylitik.

Podľa Puškareva je pre Čínu, Rusko a ďalšie krajiny úplne prirodzené, že majú záujem vytvoriť systém bez doláru.

"Týmto spôsobom sa môžu postupne zbaviť zastaraného systému dolárového vyrovnania v rámci ktorého dominujú Spojené štáty, ktoré Rusko a iné krajiny neakceptujú ako rovnocenných a rešpektovaných partnerov," dodal Puškarev.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti