Rusko sa obáva, že ak CIA premiestni Skripaľovcov do USA, už ich možno nikdy neuvidíme

10.04.2018 | 12:41
  0
Moskva poukazuje na to, že Británia sa v kauze Skripaľ zbavuje dôkazov.

Správy z médií o tom, že USA sú pripravené poskytnúť Skripaľovcom útočisko pod novou identitou, poukazujú na úlohu CIA v tejto kauze. Uviedol to ruský veľvyslanec pri OSN s tým, že Sergej Skripaľ a jeho dcéra Júlia môžu navždy zmiznúť bez poskytnutia kľúčového svedectva.

Vasilij Nebenzia komentoval správu nedeľníka The Sunday Times, že predstavitelia špionážnej služby MI6 diskutovali so svojimi americkými kolegami v CIA o možnom presídlení bývalého rusko-britského dvojitého agenta a jeho dcéry, ktorí sa momentálne zotavujú z útoku chemickou látkou, z ktorého britské orgány obvinili Rusko.

Ruský diplomat v pondelok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN povedal, že angažovanosť CIA v tomto prípade „hovorí sama za seba“.

„Znamená to však aj to, že pravdepodobne týchto ľudí, ktorí sú kľúčovými svedkami toho, čo sa odohralo,už nikdy viac neuvidíme,“ upozornil.

Ruské veľvyslanectvo v Londýne uviedlo, že premiestnenie Skripaľovcov do USA by bolo možné považovať za izoláciu, ak nie priamo za únos dvoch ruských občanov. Hovorca ambasády upozornil, že v snahe zničiť dôležité dôkazy, môže Británia pristúpiť k zbúraniu Skripaľových domu, ako aj k asanácii reštaurácie Zizzy, v ktorej osudného 4. marca obedovali. Ilustroval to aj na príklade Skripaľových dvoch morčát, ktoré sa tiež stali obeťami otravy. Britskí predstavitelia tiež oznámili, že našli taktiež ich mačku, ktorá bola „rozrušená a vystresovaná, a preto sa veterinár rozhodol pre eutanáziu, aby ju zbavil utrpenia“.

Moskva pred tým uviedla, že analýza zdravotného stavu domácich miláčikov mohla poslúžiť ako ďalší dôkaz v tejto kauze.

„Máme dojem, že britská vláda sa úmyselne pokúša zničiť všetky možné dôkazy, utajovať všetky existujúce materiály a zamedziť nezávislému a transparentnému vyšetrovaniu“, dodal hovorca ruskej ambasády.

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti