Rusko sa dohodlo s Iránom a Tureckom na zintenzívnení spolupráce v Sýrii

22.11.2017 | 18:00
  0
Snahou Ankary, Teheránu a Moskvy je v prvom rade zničenie tzv. islamského štátu a iných príbuzných teroristických skupín.

Rusko, Irán a Turecko súhlasili s posilnením vzájomnej spolupráce v boji proti terorizmu a tzv.islamského štátu. Na spoločnej tlačovej konferencii v čiernomorskom letovisku Soči to po stretnutí s Hasanom Ruháním a Recepom Tayyipom Erdoganom vyhlásil ruský prezident Vladimír Putin.

Šéf Kremľa taktiež poznamenal, že Moskva spoločne s Teheránom a Ankarou zabránili tomu, aby sa extrémisti zmocnili Sýrie a zamedzili tak možnému rozpadu štátu.

"Potvrdili sme si pripravenosť zintenzívniť spoluprácu pri konečnom zničení Daešu, frontu al-Nusra a iných extrémistických skupín," povedal Putin.

Lídri Turecka, Iránu a Ruska opätovne vyzdvihli dôležitosť zachovania suverenity, jednoty a územnej celistvosti Sýrie. Dohodli sa zároveň na podpore sýrskych mierových rozhovorov, ktoré boli tento rok dohodnuté v kazažskej metropole Astana.

Iránsky prezident Hasan Ruhání a turecký líder Recep Tayyip Erdogan prívitali iniciatívu Ruskej federácie o národnom dialógu v rámci vyriešenia vnútorných rozporov v tejto vojnou zničenej krajiny.

Vladimír Putin poznamenal, že bojové operácie proti teroristickým skupinám na území Sýrie sú pred svojim zavŕšením. Militanti v Sýrii podľa jeho slov utrpeli rozhodujúci úder a v súčasnosti "existuje realistická šanca na ukončenie niekoľko rokov trvajúcej občianskej vojny". Hlava Ruskej federácie sa tiež priklonila k myšlienke, aby konfliktom zdevastovanú krajinu pomohli Rusi, Iránci a Turci obnoviť.

"So zreteľom na obrovský rozsah škôd, by sme mohli premýšľať o vypracovaní dlhodobého komplexného programu o znovuvybudovaní Sýrie," povedal ruský politik.

Podľa iránskeho prezidenta sa kríza v Sýrii sa zhoršila aj vďaka zahraničnej intervencii, zásobovaním, zbrojením a iných foriem podpory militantných skupín, čím sa " vytvorilo jadro teroristických skupín islamského štátu a frontu al-Nusra".

Turecký prezident Erdogan upozornil, že Rusko, Irán a Turecko napomohli vyriešiť situáciu v Sýrii vo veľkej miere prostredníctvom niekoľkých kôl tzv. Astanských rokovaní. Dodal, že "všetky zainteresované strany musia teraz vynaložiť všetko úsilie na politické riešenie konfliktu takým spôsobom, ktorý bude sýrsky ľud akceptovať".

Najvyšší predstavitelia Iránu, Turecka a Ruska zároveň vyzvali ostatné štáty, aby napomohli v úsilí o urovnaní situácie v tomto blízkovýchodnom štáte.


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti