Rusko reaguje na šokujúce vyjadrenia Veľkej Británie, že Putin nechal otráviť špióna

16.03.2018 | 22:44
  0
Moskva tvrdí, že s podobným diplomatickým slovníkom sa ešte nestretla.

Obvinenia britského ministra zahraničných vecí Borisa Johnsona, že za otravou Sergeja Skripaľa stojí ruský prezident Vladimir Putin, sú „šokujúce a neospravedlniteľné“. Reagoval tak Kremeľ prostredníctvom prezidentovho hovorcu Dmitrija Peskova.

„Rusko nemá nič spoločné s touto záležitosťou. Akékoľvek odkazy na nášho prezidenta (v súvislosti s prípadom Skripaľ) nie sú z diplomatického hľadiska nič iné, než šokujúce a neospravedlniteľné správanie,“ vyhlásil Peskov.

Šéf britskej diplomacie v piatok povedal, že „naša roztržka sa týka Putinovho Kremľa a jeho rozhodnutia. Je úplne pravdepodobné, že to bolo jeho rozhodnutie použiť nervovoparalytickú látku na uliciach Británie, po prvý raz od druhej svetovej vojny“.

Bližšie v článku InfoVojny: Johnson obvinil Putina z rozhodnutia otráviť bývalého ruského špióna

Peskov poznamenal, že stanovisko britského ministra bolo „diplomatickým omylom“.

„Úprimne povedané, v medzinárodnej praxi sme sa s podobným správaním na štátnej úrovni nikdy nestretli, keď sa proti našej krajine vyskytli veľmi vážne obvinenia, za použitia slov ako zjavne, pravdepodobne a tak ďalej. Takýto prístup odporuje nielen medzinárodnému právu, ale aj zdravému rozumu,“ dodal hovorca.

Dmitrij Peskov však vyjadril presvedčenie, že „skôr či neskôr bude britská strana musieť predložiť komplexný dôkaz (ohľadne účasti Ruska) prinajmenšom svojim partnerom (Francúzsko, USA, Nemecko), ktorí v tejto súvislosti vyjadrili solidaritu s Londýnom“.

Moskva požiadala Spojené kráľovstvo o poskytnutie príslušných materiálov ohľadne prípadu otravy Skripaľa, ale z Londýna dostala negatívnu odpoveď.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti