Rusko prichádza s desivým systémom leteckej obrany S-500

14.06.2018 | 12:00
  0
Ruský nový systém protiraketovej obrany S-500 zjavne vstúpil do fázy výroby a predvádza veľké možnosti protiraketových zásahov.

Táto nová generácia zbraní je určená na doplnenie už výkonného systému S-400 v okolí Moskvy a nahradí protiraketový obranný systém A-135 proti balistickým raketám.

Nielenže má zbraň bezprecedentnú schopnosť zasahovať ciele vo veľkých výškach, vrátane balistických rakiet a satelitov, v extrémne veľkých rozsahoch, ale v médiách sa píše, že systém by mohol byť zameraný proti stealth lietadlám. Avšak, zatiaľ čo niektorí analytici sa domnievajú, že to môže byť teoreticky možné, neexistuje nič, čo by toto tvrdenie dokázalo.

Čo je ale o S-500 známe, je to, že má veľmi vysokú prioritu u ruského prezidenta Vladimíra Putina a že sa verejne prezentuje predovšetkým ako obranný systém vo vysokých výškach.

“Je nevyhnutné rozvíjať a vybudovať technologickú základňu v oblasti protivzdušnej obrany, pokračovať v modernizácii systémov Panther, dokončiť vývoj a prípravu na hromadnú výrobu najnovších systémov S-500 schopných zasiahnuť ciele vo vysokých výškach, vrátane blízkych cieľov,” povedal Putin v máji.

Je málo dôvodov pochybovať o schopnostiach ruských systémov protivzdušnej obrany. Podľa amerických zdrojov obrany Moskva nedávno vykonala rekordnú skúšku systému S-500 v dosahu, ktorý bol predtým považovaný za nemožný. Podľa správy CNBC, ktorá cituje úradníkov spravodajskej služby USA, “raketový systém S-500 zem-vzduch úspešne zasiahol cieľ 299 kilometrov vzdialený, čo podľa USA je o 50 míľ ďalej než iný podobný test.”

Správa CNBC naznačuje, že raketa, ktorá bola použitá k útoku na cieľ, bola verzia S-300V4 s dlhým doletom s ťažkou raketou NPO novátor 9M82MD, ktorá má dosah 250 námorných míľ a rýchlosť približne Mach 7,5 (má tiež ľahkú strelu so vzdialenosťou 80 námorných míľ). Je však pravdepodobné, že príslušná raketa je odvodená od rakety radu 40N6 s dosahom 250 námorných míľ, ktorá bola použitá pre systémy S-400. V oboch prípadoch zostáva fakt, že model S-500 preukázal výnimočné schopnosti.

Existuje niekoľko správ, že S-500 môže zaútočiť na stealth lietadlá vrátane Lockheed Martin F-22 Raptor, F-35 Joint Strike Fighter alebo akékoľvek iné nízke pozorovateľskej platformy. Rusi tvrdia, že systém sa môže zapojiť do horizontu a môže byť zapojený do siete protivzdušnej obrany riadené satelity.

“Je isté, že už teraz Rusko vytvorilo prvý viacstupňový systém protivzdušnej obrany, ktorý spoľahlivo ochráni krajinu pred masívnymi strely,” uviedla televízna stanica Zvezda. “S-500 bude analyzovať informácie o možnom raketovom útoku získanom pomocou satelitov včasného varovania a radarov typu” over-the-horizon “, ako je Voronez, rovnako ako vybraných cieľov, čo sa týka ich významu.”

Vzhľadom k pokročilým schopnostiam vytvárania sietí S-500 niektorí vojenskí analytici predpokladajú, že by Rusi mohli skutočne zapojiť tajné lietadla. Naozaj, vďaka prepojeniu niekoľkých vysokorýchlostných radarov s dlhými vlnami, ako sú RLS Voronez-DM a 1L119 alebo SVU, by mohlo byť možné vytvoriť lietadlo s kvalitou ako je napríklad F-22 alebo F-35.

Systém S-500 je projektovaný s možnosťou prevádzky na najbližších 25 rokov. Minister obrany Sergej Šojgu už skôr uviedol, že dodávka systému pre armádu začne v roku 2020.

Zdroj: eurorespekt.sk / nationalinterest.org

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti