Rusko predbehlo v zásobách zlata Čínu a stalo sa tak piatym najväčším držiteľom vzácneho kovu na svete

26.02.2018 | 12:00
  0
Moskva a Peking hromadia zlaté rezervy, aby znížili závislosť na dolári.

Ruská centrálna banka zvýšila v januári tohto roku zásoby zlata o 20 ton na celkovú výšku 1 857 ton, čím predbehlo Čínu, ktorá disponuje 1843 tonami žltého kovu. Moskva a Peking počas posledných 15 rokov hromadili svoje zlaté rezervy, aby tak znížili svoju závislosť na americkom dolári.

„Zaujímavé je, že Rusko a Čína prezentujú a propagujú svoje hromadenie zlata a verejne ho označujú za strategické peňažné aktívum. Nerobia v tomto smere žiadne tajnosti. Spojené štáty však na druhej strane robia presný opak a neustále znižujú význam strategickej úlohy zlata,“ uviedol ešte v decembri pre RT Ronan Manly, ktorý je expertom na drahé kovy zo singapurskej spoločnosti BullionStar.

USA tvrdia, že s 8134 tonami sú najväčším držiteľom zlata. Podľa Manlyho však toto číslo nemožno overiť.

„Celý príbeh okolo zlatých amerických rezerv je nepriehľadný a tajomný. Nikdy nebol vykonaný úplný a nezávislý audit amerických zlatých rezerv a správcovia zlata, mincovňa Spojených štátov a Federálna rezervná banka v New Yorku nenechajú nikoho nahliadnúť do trezorov, aby mohol zlato spočítať,“ dodal Ronan Manly.

Nemecko je s 3 374 tonam na druhom mieste, ale veľká časť jeho zlatých rezerv je v držbe Spojených štátov. Od minulého roka bola nemecká Bundesbanka schopná presunúť len 674 ton zlata, ktoré sa od studenej vojny nachádza v Paríži a New Yorku. Viac ako 50 percent nemeckých zlatých rezerv sa nachádza vo Frankfurte. Zvyšok je uložený v Londýne a New Yorku.

Medzinárodný menový fond (MMF) vlastní 2 814 ton zlata. Francúzsko je štvrtým najväčším držiteľom tohto drahého kovu. Za ním nasleduje spomínané Rusko a potom Čína. Od roku 2000 sa zásoby žltého kovu v Ruskej federácii zvýšili o 500 percent. Cieľom ruského prezidenta Vladimíra Putina je zabezpečiť, aby bola jeho krajina v prípade geopolitického rizika menej zraniteľná.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti