Rusko odpovedá na ukrajinskú provokáciu vyslaním ďalšej divízie raketových systémov S-400 na Krymský polostrov

28.11.2018 | 11:28
  0
Krymský súd v súvislosti s nedeľnajším incidentom v Kerčskom prielive vzal do väzby aj trojicu ukrajinských námorníkov.

Rusko posilňuje vzdušnú obranu Krymského polostrova ďalšími protilietadlovými raketami S-400 Triumf. Agentúru Interfax o tom v stredu informoval predstaviteľ Južného vojenského okruhu plukovník Vadim Astafjev.

Vysvetlil tiež, že skúšky týchto raketových systémov na polygóne v Astrachanskej oblasti boli ukončené a v dohľadnom čase bude tento protilietadlový raketový systém zaradený do výzbroje, aby chránil ruský vzdušný priestor.

Podľa AFP Astafjev dodal, že tieto rakety posilnia obranu Krymu, kde boli doteraz dislokované tri jednotky raketových systémov S-400.

Pokročilý ruský systém protileteckej a protiraketovej obrany S-400 Triumf vyvinul a vyrába koncern Almaz-Antej. Je určený na likvidáciu moderných prostriedkov vzdušného napadnutia, ako sú taktické a strategické bombardéry, taktické balistické strely a balistické rakety stredného dosahu, hyperzvukové vzdušné ciele, ale aj lietadlá včasnej výstrahy. Komplex je schopný zasiahnuť ciele vo vzdialenosti 400 kilometrov a vo výške do 30 kilometrov, spresnil Interfax.

Oznámenie o posilnení obrany Krymského polostrova, ktoré Rusko v roku 2014 po tamojšom spornom referende pripojilo k subjektom svojej federácie, sa objavilo tri dni po incidente v Azovskom mori, kde ruská pobrežná stráž použila zbrane proti trom ukrajinským vojenským plavidlám. Ukrajinských námorníkov vzali ruské úrady po výsluchoch do väzby. Lode sú zadržané.

V reakcii na tieto udalosti schválil ukrajinský parlament vyhlásenie stanného práva.

Ide zatiaľ o prvú priamu vojenskú konfrontáciu medzi Ruskom a Ukrajinou. Ukrajina tvrdí, že jej lode postupovali v súlade s medzinárodnými námornými pravidlami, zatiaľ čo podľa Ruska ukrajinské plavidlá nemali povolenie na plavbu v tejto oblasti.

Krymský súd zobral do väzby ďalších ukrajinských námorníkov

Súd mesta Kerč na Krymskom polostrove vzal v utorok do väzby ďalších troch členov posádky ukrajinských vojenských lodí zadržaných v nedeľu v Kerčskom prielive. Ide o námorníkov, ktorí boli zranení pri zadržaní ukrajinských lodí, spresnila v noci na stredu agentúra Interfax.

Ukrajinskí námorníci boli obvinení z nelegálneho prekročenia hranice. Súd povolil ich väzobné stíhanie do 25. januára 2019, informoval Interfax.

Celkovo bolo v nedeľu pri incidente v Kerčskom prielive zajatých 24 ukrajinských námorníkov.

Prvá skupina z nich - 12 osôb - predstúpila v utorok pred súd v Simferopole, ktorý následne rozhodol ich vzatí do väzby na dva mesiace. Túto námorníci boli obvinení z nelegálneho prekročenia hraníc, spáchaného skupinou osôb na základe predchádzajúcej dohody alebo organizovanou skupinou za použitia násilia, prípadne hrozby násilia. Agentúra AP uviedla, že obvineným hrozí v prípade odsúdenia šesť rokov väzenia.

O osude zvyšných deviatich zadržaných ukrajinských námorníkov rozhodnú súdy na Kryme v stredu, dodal Interfax.

Zdroj: aktuality.sk / dnes24.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti