Rusko odmieta, že vo svete spáchalo sériu kybernetických útokov

04.10.2018 | 14:22
  0
Británia a Austrália obvinili ruskú vojenskú rozviedku, že stojí za nedávnou vlnou globálnych kybernetických útokov.

Rusko v stredu odmietlo obvinenia, že je za sériou kybernetických útokov vo svete, ktoré voči nej vzniesli Británia a Austrália.

Ako informovala agentúra TASS, hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová tieto tvrdenia vo štvrtok na brífingu v Moskve označila za "veľké fantazírovanie".

Zacharovová reagovala na vyhlásenia predstaviteľov Británie a Austrálie, ktorí obvinili ruskú vojenskú rozviedku GRU, že stojí za nedávnou vlnou globálnych kybernetických útokov. Ich terčom údajne mali okrem iného byť Svetová antidopingová agentúra, ukrajinský dopravný systém a prezidentské voľby v USA v roku 2016.

Británia okrem toho podozrieva GRU, že sa v marci tohto roku pokúsila v anglickom meste Salisbury otráviť svojho bývalého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju.

Holandské ministerstvo obrany zasa vo štvrtok uviedlo, že holandské tajné služby krajiny ruský hackerský útok na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW) a v apríli boli vyhostení štyria dôstojníci ruskej tajnej služby GRU. OPCW vyšetruje aj chemický útok na Skripaľovcov, ako aj údajné chemické útoky v Sýrii, pripomína BBC.

Rusko popiera, že by v Spojenom kráľovstve podniklo chemický útok. Holandskí predstavitelia uviedli, že toto sprisahanie bolo odhalené v súčinnosti s Britániou a Spojenými štátmi.

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti