Rusko obvinilo front Al-Nusra z použitia chlóru vo Východnej Ghúte

13.03.2018 | 09:52
  0
Západné štáty využívajú súčasnú situáciu v Sýrii na útoky voči Moskve.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia obvinil militantné skupiny vo Východnej Ghúte z použitia plynného chlóru. Zároveň zdôraznil, že sýrska vláda musí vyhubiť „teroristické parenisko“ v blízkosti hlavného mesta.

Nebenzia obhajoval sýrsku vládu a prebiehajúcu protiteroristickú operáciu vo Východnej Ghúte. Uviedol, že Damask má „plné právo pokúsiť sa odstrániť teroristickú hrozbu v mene bezpečnosti svojich občanov“.

„Podľa informácií, ktoré máme k dispozícii, 5. marca militanti z frontu Al-Nusra vo Východnej Ghúte chlór, čím zranili 30 civilistov. To všetko sa uskutočňuje v rámci príprava na ospravedlnenie jednostrannej vojenskej akcie proti sýrskej suverenite,“ uviedol Nebenzia.

„Predmestie Damasku nemôžu zostať pareniskom terorizmu, ktoré sa bude používať na pokračujúce pokusy teroristov podkopať prímerie,“ pokračoval ruský diplomat.

Prebiehajúca operácia na predmestí Damasku podľa jeho vyjadrenia neporušuje rezolúciu BR OSN, ktorá umožňuje pokračovanie boja proti teroristom. Upozornil, že nie Damask alebo Moskva, ale teroristi útočia na nemocnice a iné civilné zariadenia. Poukázal pri tom na to, že útoky militantov sú dobre zdokumentované.

„Militanti neustále útočia na humanitárne koridory a kontrolné stanovištia, aj počas humanitárnych prestávok,“ upozornil veľvyslanec a dodal, že teroristi tým chcú vyprovokovať odvetnú reakciu sýrskej armády.

Nebenzia poznamenal, že konflikt v Sýrii a najmä vo Východnej Ghúte využívajú západné štáty na výpady proti Rusku, ktoré je obviňované z nečinnosti ohľadne zlepšenie situácie v krajine. „To, čo sa deje - je politická otázka, ktorá nie je spôsobená humanitárnymi obavami,“ vysvetlil Nebenzia.

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti