Rusko nepredstavuje pre USA žiadnu hrozbu, tvrdí americký exminister obrany

19.02.2018 | 11:34
  0
William Perry vyzval obe krajiny na vzájomnú spoluprácu.

Rýchla expanzia NATO neprispela k posilneniu Aliancie a Spojené štáty by mali prehodnotiť svoje nepriateľstvo voči Rusku. Takto sa vyjadril v programe televízie RT - SophieCo- bývalý americký minister obrany William Perry.

Ten už však pred tým vyhlásil, že rozširovanie Severoatlantickej aliancie na východ počas jeho ministrovania bolo chybou a do značnej miery je zodpovedné za súčasnú konfrontáciu medzi Moskvou a Washingtonom.

V tejto súvislosti sa teraz vyjadril, že možné začlenenie Macedónska a Čiernej Hory do NATO nebude pre vojenský pakt prínosom.

„Dá sa argumentovať aj takým spôsobom, že znižiť efektívnosť organizácie možno docieliť pribratím príliš veľkého množstva krajín. Takže si myslím, že sme pravdepodobne na konci obdobia expanzie,“ povedal Perry.

Podľa jeho názoru sa NATO už vzdalo plánov rozšíriť svoju pôsobnosť na Ukrajinu. Pri tejto príležitosti vyzval Washington a Moskvu, aby prestali v tom druhom hľadať toho horšieho.

Bývalý šéf Pentagonu si nemyslí, že Rusko predstavuje pre Spojené štáty hrozbu, alebo že by sa vyhrážalo vojnou.

„Ani Rusko ani USA nechú jadrovú vojnu,“ uviedol Perry. Priznal, že obe krajiny sa nezhodujú vo viacerých otázkach, avšak v mnohých záležitostiach zdieľajú spoločný záujem.

Americký politik na záver dodal, že Spojené štáty by namiesto hľadania nepriateľov mali svoju pozornosť zamerať na posilnenie vzťahov s Ruskom.

„Nie je žiadny dôvod, prečo by americký a ruský ľud mali byť voči sebe navzájom nepriateľskí. Je tu história priateľstva a spolupráce. Počas obdobia, keď som bol ministrom obrany, vojská oboch krajín spolupracovali v Bosne, spoločne hliadkovali a fungovalo to veľmi dobre. Spolupracovali sme tiež s ruskými predstaviteľmi pri demontáži jadrových zbraní. Počas tohto obdobia sme demontovali 8 000 jadrových zbraní: 4 000 v USA a 4 000 v bývalom Sovietskom zväze,“ uzatvoril americký exminister obrany.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti