Rusko-nemecký obchod má napriek sankciám pevný základ

25.05.2018 | 14:42
  0
Nemecká obchodná lobby kritizuje protiruské sankcie zo strany EÚ.

Nemecké firmy naďalej investujú do ruskej ekonomiky aj napriek tomu, že v súčasnosti čelia prekážkam v podobe hospodárskych sankcií proti Rusku. Na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade (SPIEF 2018) to v rozhovore pre RT povedal šéf nemeckej podnikateľskej lobby.

„Základy nemeckých a ruských hospodárskych vzťahov sú pevné aj v čase sankcií a nízkych cien za ropu a zemný plyn. V minulom roku sme zaznamenali vysoký príliv súkromných investícii do ruskej ekonomiky vo výške 1,6 miliardy eur,“ povedal predseda nemecko-ruskej obchodnej komory Matthias Schepp.

V Ruskej federácii neinvestujú iba nemeckí výrobcovia automobilov, ale aj stredné a rodinné podniky. Nemecká obchodná lobby navyše kritizuje sankcie EÚ proti Rusku, pretože ich vplyv poškodzuje nemecké firmy.

„Ak budú nemecké a americké spoločnosti čeliť prekážkam v rámci svojho podnikania v Rusku, ázijské a predovšetkým čínske firmy, postupne vyplnia prázdne miesto," varoval Schepp v apríli tohto roku. V súčasnosti podľa neho nie je jasné, aký dopad pre Západ bude mať užšia spolupráca medzi „ruským medveďom“ a „čínskym drakom“.

V roku 2017 objem obchodu medzi Nemeckom a Ruskom narástol najvýraznejšie za ostatných päť rokov. Nemecký export do Ruska v roku 2017 stúpol na hodnotu 25,9 miliárd eur, zatiaľ čo dovoz z Ruska sa v tom istom roku zvýšil na 31,4 miliárd eur.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti