Rusko muselo dodať Amerike plyn, pretože jeho cena v USA závratne vzrástla

09.01.2018 | 14:46
  0
Protiruské sankcie sa na tento obchod nevzťahujú.

Tanker francúzskej spoločnosti Engie so skvapalneným zemným plynom (LNG) vyplával z britského prístavu Isle of Grain. Jeho cieľovou zastávkou je mestečko Everett (v blízkosti amerického Bostonu), kde sa nachádza terminálová stanica pre LNG.

Náklad zo zemným plynom smeruje z ruskej spoločnosti Jamal LNG a jeho dodávka do Spojených štátov sa očakáva 22. januára.

Ruský denník Kommersant uviedol, dohoda bola podpísaná kvôli rastúcim cenám plynu na východnom pobreží USA. Jeho súčasná cena sa pohybuje vo výške 6 300 dolárov za tisíc metrov kubických. Dôvodom zvýšenia cien plynu je extrémne počasie a snehové búrky, ktoré sužujú predovšetkým východné pobrežie Spojených štátov.

Na dodávky skvapalneného zemného plynu z Ruska do USA sa nevzťahujú sankcie uvalené na Moskvu Spojenými štátmi. Washington však opakovane vyjadril záujem znížiť dodávky ruského zemného plynu do Európy. Z toho dôvodu boli uplatnené ekonomické reštrikcie, ktoré bránia financovaniu projektov medzi ruským plynárenským gigantom Gazprom a zapadnými firmami.

Francúzsky tanker bol naložený nákladom LNG z ruskej cisternovej lode Christophe de Margerie, ktorá k britským ostrovom priplávala v decembri.

Rusko v decembri minulého roku otvorilo svoj nový závod na výrobu LNG, ktorý sa nachádza na polostrove Jamal. Tanker Christophe de Margerie s nákladom plynu je pomenovaný po bývalom generálnom riaditeľovi francúzskej energetickej spoločnosti Total, ktorý v roku 2014 zomrel pri leteckej havárii v Moskve. Cisternová loď dokáže niesť až 173-tisíc kubických metrov LNG. Rusi chcú postaviť 15 lodí tohoto typu.

Celkové náklady na dobudovanie závodu Jamal dosiahnu 27 miliárd dolárov. Jeho súčasťou budú tri výrobné linky s celkovou kapacitou 16,5 milióna ton LNG ročne.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti