Rusko: Mainstreamové médiá dezinformujú o situácii v Sýrii

23.02.2018 | 12:12
  0
Veľvyslanec Ruskej federácie hovoril v OSN o technikách informačnej vojny zo strany Západu.

Rusko na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku odmietlo navrhnuté uznesenie o 30-dňovom prímerí v Sýrii (predložené Švédskom a Kuvajtom) a označilo ho ako utopické. Ruský veľvyslanec pri OSN Vassilij Nebenzia okrem iného poznamenal, že propagandistický štýl informovania o konflikte neprispieva k dosiahnutiu mierového riešenia.

„Masová psychóza globálnych médií a šírenie chýrov v žiadnom prípade neprispieva k pochopeniu tamojšej situácie,“ povedal Nebenzia ohľadne správ západných médií, ktoré informujú o údajnom masakre zo strany sýrskej vlády na predmestí Damasku. Vo Východnej Ghúte, ktorú kontrolujú rebeli malo podľa týchto správ dôjsť k usmrteniu civilistov.

„Spávy v médiách budia dojem, že vo Východnej Ghúte sa nachádzajú samé nemocnice a že vláda proti nim útočí. Ide o dobre známu techniku v rámci informačnej vojny. Skutočnosť je taká, že militanti umiestňujú svoje pevnosti do nemocníc a škôl. Z nejakého dôvodu nie je táto nepohodlná pravda široko prezentovaná,“ vysvetlil ruský diplomat.

Nebenzia poukázal na to, že predstavitelia medzinárodných organizácií a novinári nevenujú pozornosť útokom militantov prepojených na front Al-Nusra na iné časti Damasku. V tejto súvislosti poukázal na to, že hlavným zdrojom falošných správ o situácii vo Východnej Ghúte je kontroverzná organizácia Biele helmy, ktorá podľa neho spolupracuje s teroristickými skupinami.

Zdroj: rt.com



Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti