Rusko má novú supermodernú zbraň, ktorú nedokáže zachytiť žiadny obranný systém štátov Západu

01.03.2018 | 13:32
  0
Vo výročnom prejave pred ruskými zákonodarcami to vyhlásil prezident Putin.

Rusko testovalo množstvo jadrových zbrojných systémov vrátane novej nadzvukovej rakety, ktorú nedokážu zachytiť nepriateľské protiraketové systémy, oznámil ruský prezident Vladimír Putin.

Vo svojom štvrtkovom prejave o stave štátu pred ruskými poslancami hovoril o výnimočnosti nových ruských zbraní.

Pri tejto príležitosti predstavil nový medzikontinentálny komplex balistických rakiet (ICBM) s kódovým označením Sarmat, ktorého hmotnosť je viac ako 200 ton a ešte väčší dosah ako predchádzajúca verzia. „Žiadny protiraketový systém sa mu nedokáže postaviť do cesty," povedal prezident.

Šéf Kremľa sa zmienil aj o ďalších armádnych technológiách. Medzi nimi uviedol podmorské drony schopné niesť jadrové bomby, alebo vývoj nového typu balistickej rakety na jadrový pohon, ktorá ma neobmedzený dolet a nepredvídateľnú dráhu letu.

Raketa je schopná preniknúť cez akékoľvek protiraketové systémy alebo systémy protivzdušnej obrany. Nová zbraň má potenciál zmeniť podobu súčasnej medzinárodnej strategickej rovnováhy.

V oblasti vývoja laserových zbraní boli podľa Putina dosiahnuté „významné výsledky“. O podrobnostiach sa však bližšie nezmienil.

Hlava štátu tiež uviedla, že Rusko bolo prinútené urýchliť vývoj vlastných technológii v reakcii na rozhodnutie USA odstúpiť od zmluvy o protiraketovej obrane (ABM) v roku 2002.

„Mysleli si, že nikdy nebudeme schopní uzdraviť sa ekonomicky a vojensky a nebrali do úvahy náš názor,“ vysvetlil Putin.

Upozornil tiež, že akékoľvek použitie jadrových zbraní proti Rusku alebo jeho spojencom by bolo považované za útok na Rusko.

„Či už malá alebo rozsiahla, na tom nezáleží - odpoveď bude okamžitá,“ varoval na záver prezident Ruskej federácie.

Zdroj: independent.co.uk




Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti