Rusko a India už nebudú pri vzájomnom obchodovaní používať dolár

19.06.2018 | 18:53
  0
Ide o reakciu na protiruské sankcie, ktoré majú dopad na obchodné transakcie týkajúce sa vojenských technológií.

Moskva a Dillí sa snažia obísť americké sankcie tým, že pri vzájomnom obchodovaní budú platiť národnými menami. Uviedol to indický denník Economic Times.

Noviny vo svojom článku napísali, že americké sankcie bránia v realizácií obchodov ministerstiev obrany Ruskej federácie a Indie, ktorých hodnota je 2 miliardy dolárov. Platby v dolároch totiž nebolo z dôvodu sankcií možné uskutočniť. Obe krajiny sa preto rozhodli, že za nákup budú platiť rubľami a rupiami.

India je jedným z najväčších nákupcov ruskej vojenskej technológie. Od 60. rokov minulého storočia podpísali obe krajiny vojenské zmluvy vo výške 65 miliárd dolárov. Hodnota súčasných obchodných dohôd sa odhaduje na 12 miliárd dolárov. India je pripravená kúpiť ruský systém vzdušnej obrany S-400, za ktorý zaplatí 5 miliárd dolárov. Tento obchod je však rovnako ako v prípade Turecka ostro kritizovaný Spojenými štátmi. Ankara má totiž rovnako záujem o kúpu systému S-400.

Transkakcie medzi Ruskom a Indiou sú v súčasnosti denominované v amerických dolároch. Krajiny diskutovali o viacerých možnostiach ako obísť americké sankcie. Jednou z nich bol návrh platiť singapurskými dolármi. V súčasnosti prebiehajú ohľadne tejto záležitosti rozhovory medzi indickými bankami Vijaya a India Banka a ruskou bankou Sberbank.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti