Rusko a Čína napredujú vo formovaní strategickej energetickej aliancie

29.05.2018 | 12:11
  0
V čínskom hlavnom meste sa ohľadne tejto záležitosti koná medzinárodná konferencia.

Rusko a Čína smerujú k vytvoreniu strategickej energetickej aliancie, ktorá bude prínosom pre globálnu energetickú bezpečnosť. Oznámil v utorok ruský námestník ministra zahraničných vecí Igor Morgulov.

„Veľmi dôležitým elementom partnerstva medzi Ruskom a Čínou je spolupráca v energetickej sfére. Môžeme povedať, že naše krajiny smerujú k vytvoreniu strategickej energetickej aliancie, ktorá okrem iného prispeje k posilneniu globálnej energetickej bezpečnosti,“ povedal Morgulov na slávnostnom otvorení medzinárodnej konferencie pod názvom „Rusko a Čína: spolupráca v novej ére“. Udalosť sa koná v čínskej metropole Peking.

Morgulovalo vyslovil predpoklad, že do roku 2020 môže objem obchodu medzi Ruskom a Čínou dosiahnuť hodnotu 200 miliárd dolárov. Tento cieľ prezentovali aj prezidenti oboch štátov.

„Ako viete, Čína upevnila pozíciu ako nášho význameného obchodného a hospodárskeho partnera. Myslím si, že realizácia cieľa dosiahnuť objem bilaterálneho obchodu do roku 2020 na úroveň 200 miliárd dolárov je uskutočniteľná,“ povedal Morgulov.

Minulý týždeň ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že ročný objem obchodu medzi Moskvou a Pekingom čoskoro dosiahne hranicu 100 miliárd dolárov. Bilaterálny obchod podľa jeho vyjadrenia dosahuje v súčasnosti hodnotu 86 miliárd dolárov.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti