Ruské zásoby zlata prekonali rekord z čias Sovietskeho zväzu

02.11.2018 | 16:52
  0
Predseda finančného výboru ruskej štátnej Dumy Anatolij Aksakov v tejto súvislosti pripomenul, že Ruská federácia sa postupne zbavuje amerických štátnych dlhopisov.

Ruská centrálna banka nakúpila od júla do konca septembra tohto roku viac ako 92 ton zlata. Podľa správy Svetovej Rady pre Zlato (WGC) tým prekonalo Rusko rekordný objem zásob zlata, ktorý bol naposledy zaznamenaný v roku 1941 v Sovietskom zväze.

V množstve nakúpeného zlata nasledovalo Ruskú federáciu Turecko (18,5 ton), Kazachstan (13,4 ton) a India (13,7). Ruské zásoby zlata dnes predstavujú 17 percent celkových devízových rezerv krajiny.

Predseda finančného výboru ruskej štátnej Dumy Anatolij Aksakov v tejto súvislosti pripomenul, že Ruská federácia sa postupne zbavuje amerických štátnych dlhopisov.

„Ide o rastúci trend. V posledných piatich rokoch viaceré krajiny zvyšujú podiel zlata na svojich rezervách, čím znižujú podiel dolára,“ poznamenal Aksakov pre agentúru RIA Novosti.

„Investície do amerických štátnych cenných papierov zaznamenali rekordný pokles. Myslím si, že tento trend bude pokračovať,“ dodal šéf výboru.

Moskva sa postupne začala zbavovať amerických dlhopisov krátko po tom, ako Washington zaviedol ekonomické sankcie voči Rusku a pohrozil, že krajine zamedzí transkanie v dolároch a vyškrtne ju z globálnej platobnej siete SWIFT.

Hodnota amerických dlhopisov v majetku Ruskej federácia predstavovala v roku 2010 až 176 miliárd dolárov. Ku koncu augusta tohto roku to už bolo iba 14 miliárd dolárov.

Pokiaľ ide o devízové rezervy, presadzuje Rusko politiku absolútnej bezpečnosti. Začiatkom tohto roku ruský minister financií Anton Siluanov povedal, že krajina sa musí zbaviť amerických dlhopisov v prospech bezpečnejších aktív, akými sú napríklad rubeľ, euro a drahé kovy.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti