Ruské sankcie odohnali zo Slovenska top strojársku firmu

09.11.2018 | 12:19
  0
Spoločnosť Sigma Group naposledy kontrakt v Rusku získala koncom vlaňajška, keď uspela v medzinárodnej konkurencii pri dodávkach do jadrovej elektrárne Kurská 2.

Významný český výrobca čerpadiel pre energetické koncerny zatvoril svoju slovenskú pobočku. Po dvadsiatich rokoch podala Sigma Group na seba konkurzný návrh a jej kancelárie v Banskej Bystrici ostali opustené. Jedným z dôvodov je aj uvalenie protiruských sankcií. Práve v Rusku a ďalších krajinách bývalého Sovietskeho zväzu spoločnosť predávala významnú časť svojej produkcie.

Naposledy kontrakt v Rusku získala koncom vlaňajška, keď uspela v medzinárodnej konkurencii pri dodávkach do jadrovej elektrárne Kurská 2. Tam má dodať štyri hlavné chladiace čerpadlá na chladenie kondenzátorov a osem čerpadiel – technické vody za vyše osem miliónov eur. Jej zariadenia však pracujú napríklad v oboch slovenských jadrových elektrárňach – v Jaslovských Bohuniciach i Mochovciach.

„Okresný súd v Banskej Bystrici vyhlasuje konkurz na majetok dlžníka Sigma Slovakia,“ uvádza v rozhodnutí sudkyňa Zuzana Antalová. Internetové stránky spoločnosti Sigma Slovakia sú vypnuté, na pobočke v Banskej Bystrici telefón nikto neberie. HN sa nepodarilo spojiť ani s predsedom Predstavenstva Sigma Group Milanom Stratilom, ktorý je zároveň konateľom končiacej slovenskej pobočky. Sigma Slovakia bola predĺženou rukou českého strojárskeho podniku a zamestnávala dvanásť ľudí.

Popredný svetový výrobca čerpadiel pre energetiku a priemysel z Česka ruší svoje priame obchodné zastúpenie v tuzemsku. Slovenská dcéra spoločnosti Sigma Group z moravského Lutína končí po 20 rokoch.

Celý článok v platenej verzii nájdete na hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti