Ruské ministerstvo obrany zverejnilo video. Tvrdí v ňom, že v Sýrii zabilo 86-tisíc teroristov

22.08.2018 | 18:56
  0
O obetiach vojny na ruskej strane sa stredajšia správa ministerstva obrany nezmieňuje.

Ruské ministerstvo obrany dnes na sociálnej sieti YouTube zverejnilo štatistiku svojej účasti na bojových operáciách v Sýrii. Zapojilo sa do nich vraj cez 63-tisíc ruských vojakov vrátane 434 generálov, na bombardovaní sa podieľalo 4300 príslušníkov raketových vojsk a delostrelectva. Každý štvrtý vojak bol vyznamenaný, uvádza ministerská správa.

Rusko začalo svoje operácie leteckými údermi v septembri 2015. Vlani na jar oznámilo, že v Sýrii pôsobia aj špeciálne sily, ktoré majú navádzať letectvo a likvidovať povstaleckých veliteľov. Iné zapojenie do pozemných operácií Kremeľ poprel, aj keď pripustil straty z radov "poradcov".

O obetiach vojny na ruskej strane sa stredajšia správa ministerstva obrany nezmieňuje. Podľa skorších správ v Sýrii zahynulo 44 ruských vojakov. Médiá však odhadujú, že skutočný počet je zrejme vyšší, a to prinajmenšom o žoldnierov, ktorí po boku vládnych jednotiek bojujú v pozemných operáciách.

Stredajšia správa ministerstva obrany uvádza, že pri úderoch ruských zbraní zahynulo v Sýrii 86-tisíc bojovníkov teroristických skupín, medzi ktorými bolo 4500 Rusov alebo občanov iných následníckych štátov ZSSR.

Podľa exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) zahynulo do konca roku 2017 pri ruských náletoch 5700 civilistov, z toho štvrtinu tvorili deti. Ruské jednotky zabili podľa rovnakého zdroja takmer 4300 bojovníkov islamského štátu a približne 3900 členov Fronty dobytia Sýrie a ďalších skupín.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti