Ruská FSB zatkla príslušníka islamského štátu, ktorý mal na príkaz Ukrajiny zavraždiť jedného z lídrov Doneckej ľudovej republiky

10.09.2018 | 12:08
  0
Pokus o atentát koordinovala ukrajinská bezpečnostná služba SBU s pravicovými extrémistami z hnutia Pravý sektor.

Federálna bezpečnostná služba Ruskej federácie (FSB) uviedla že zatkla príslušníka islamského štátu, ktorý na príkaz ukrajinských orgánov plánoval zavraždiť jedného z lídrov samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DNR).

Podozrivý terorista - Mejid Magomedov sa narodil v roku 1988 v Dagestane, ktorý je najjužnejšou autonómnou republikou Ruskej federácie. Príslušníci FSB ho zatkli v nedeľu v regióne Smolensk na západe Ruska.

Magomedov priznal účasť na sprisahaní zavraždiť veliteľa povstalcov s tým, že úloha mu bola pridelená ukrajinskou bezpečnostnou službou SBU, ktorá akciu koordinovala s pravicovými extrémistami z hnutia Pravý sektor.

Podozrivý ďalej uviedol, že „ukrajinské špeciálne služby poskytujú na svojom území aktívnu podporu bojovníkom medzinárodnej teroristickej organizácie islamský štát vo forme zaistenia bezpečnosti, ale aj finančnými prostriedkami. Posyktujú im aj zbrane a výbušniny na organizovanie teroristických útokov na území Ruska“.

Magomedov tvrdí, že na Ukrajinu prišiel začiatkom roka 2018 za účelom hľadania pomoci pre skupinu islamského štátu operujúcu v južnom Rusku. Podľa FSB mu ukrajinská bezpečnostná služba nariadila zavraždiť vojenského veliteľa povstalcov v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DNR), ktorý žil v Smolensku.

Magomedov po príchode do Ruska obdržal zbrane a informácie s cieľom zavraždiť povstaleckého veliteľa. FSB počas jeho zatýkania našla výbušniny, zbrane a ďalšiu muníciu.

Koncom augusta pri výbuchu v Donecku na východe Ukrajiny prišiel o život jeden z hlavných vodcov proruských separatistov Alexandr Zacharčenko, ktorý stál na čele Doneckej ľudovej republiky.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti