Rusi vracajú úder. Zakázali americkým novinárom vstup do parlamentu

01.12.2017 | 13:18
  0
Tento krok je reakciou na odobratie akreditácie televízii RT Kongresom USA.

Predsedníčka Výboru pre reguláciu Štátnej dumy Ruskej federácie povedala, že dolná komora ruského parlamentu zakáže všetky návštevy novinárov pracujúcich v amerických masmédiách. Uvedený krok je odpoveďou na rozhodnutie Kongresu Spojených štátov odobrať akreditáciu ruskej spravodajskej televízii RT America.

"Naše rozhodnutie dávame na zváženie Štátnej dumy a jej plenárneho zasadnutia. Vyjadrujeme tak náš postoj k neprípustnosti útokov na demokratické hodnoty, slobodu prejavu a právo získať objektívne informácie," povedala pre agentúru RIA Novosti ruská poslankyňa Olga Savastyanová.

Členka ruského parlamentu očakáva, že podobný návrh bude predložený na plenárnom zasadnutí Štátnej dumy budúcu stredu a svoju účinnosť by mal nadobudnúť ešte v ten istý týždeň. Poslanci tiež plánujú schváliť podobné odporúčanie aj regionálnym zákonodarným orgánom.

Savastyanova v tejto súvislosti zdôraznila, že uvedený zákaz je recipročným krokom na odobratie akreditácie televízii RT America americkým Kongresom.

Podľa platných zákonov musí v Rusku každý zahraničný reportér získať akreditáciu udelenú ministerstvom zahraničných vecí. Po jej obdržaní má potom do ruského parlamentu voľný prístup.

Koncom novembra tohto roka odobrala komisia amerického Kongresu novinársku akreditáciu spoločnosti RT America odvolávajúc sa sa na zákon o štatúte "zahraničného agenta". Krátko predtým americké ministerstvo spravodlivosti televízii RT America nariadilo zaregistrovať sa ako zahraničný agent. V opačnom prípade by spoločnosti boli zmrazené účty a jej šéf by čelil zatknutiu. RT America (oficiálne zaregistrovaná ako T&R Productions LLC) sa následne na ministerstve spravodlivosti zaregistrovala ako zahraničný agent.

Ruský prezident Vladimír Putin v reakcii na to podpísal zákon, ktorý tamojším orgánom umožní označiť určité zahraničných médiá ako "zahraničných agentov". V jeho znení sa píše, že ktorýkoľvek zahraničný mediálny subjekt "bez ohľadu na jeho organizačnú a právnu formu, môže byť považovaný za zahraničného agenta, v prípade ak dostáva finančné prostriedky a/alebo iné aktíva od zahraničných štátov, zahraničných vládnych organizácií, medzinárodných a zahraničných organizácií, príslušníkov iných štátov a osôb bez občianstva".


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti