Rusi vedia kto pripravil útoky na ich leteckú základňu v Sýrii. Turci to však nie sú.

12.01.2018 | 00:29
  0
Takto reagoval ruský prezident na nedávny incident, pri ktorom útočili ozbrojené drony.

Nedávne útoky na ruskú leteckú základňu Hmejmím, ktorá sa nachádza v Sýrii, boli provokáciou zameranou na oslabenie vzťahov medzi Ruskom, Tureckom a Iránom v ich snahe o mierové urovnanie sýrskeho konflitku. Vyhlásil to ruský prezident Vladimír Putin.

„Boli tam provokatéri, ale neboli to Turci,“ povedal Putin a vyvrátil predchádzajúce správy, podľa ktorých na ruskú leteckú základňu údajne zaútočili turkménske jednotky podporované Ankarou. „Vieme o koho ide. Vieme komu a koľko zaplatili za tieto provokácie,“ povedal Putin bez toho, aby sa zmienil bližšie o organizátoroch útokov.

Ruská vojenská základňa v Sýrii bola za posledné dva týždne terčom dvoch útokov. Jeden sa odohral na Silvestra a druhý 6. januára. Prvý útok, údajne vykonaný infiltračným komandom ozbrojeným mínometmi, vyústil do zabitia dvoch ruských vojakov a poškodil bojové lietadlá na leteckej základni Hmejmím. V druhom prípade zaútočilo 13 dronov vyzbrojených malými bombami, ktoré však boli zostrelené alebo prinútené pristáť prostredníctvom armádnych prístrojov na vedenie elektronickej vojny.

Podľa šéfa Kremľa boli útoky na základňu starostlivo pripravené. „Vieme, kedy a kde boli tieto bezpilotné prostriedky odovzdané. Tieto lietadlá boli len maskované - a to chcem zdôrazniť - aby vyzerali ako ručná výroba. V skutočnosti je zrejmé, že tam boli prvky vyspelej technológie,“ vysvetlil Putin.

Prezident v tejto súvislosti viedol aj telefonický rozhovor so svojim tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom. Počas neho sa obaja lídri dohodli na zintenzívnení koordinácie vojenských a špeciálnych služieb oboch krajín s cieľom účinnejšie bojovať proti teroristickým skupinám v Sýrii.

Vzťahy medzi Moskvou a Ankarou sa zhoršili  v minulosti po tom, ako v novembri roku 2014 turecké letectvo zostrelilo ruský bombardér Su-24, ktorý bol zapojený do protiteroristických operácií v Sýrii. Jeden ruský pilot vtedy prišiel o život. Turecko uviedlo, že lietadlo narušilo jeho vzdušný priestor, čo Rusko odmietlo.

Neskôr sa obom krajinám podarilo napraviť vzájomné vzťahy a spolu s Iránom sú v súčasnosti garantmi mierového procesu v Sýrii v rámci mierových rozhovorov v Astane. Rozhovory v kazašskom hlavnom meste viedli v máji minulého roku k vytvoreniu štyroch deeskalačných zón v Sýrii, čo prispelo k výraznému zníženiu násilia v tejto vojnou zničenej krajine.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti