Rusi pri havárii lietadla vylučujú terorizmus

12.02.2018 | 10:54
  0
Príčinou zrútenia lietadla Saratovských aerolínií An-148 bolo zrejme zlyhanie techniky, poveternostné podmienky alebo ľudský faktor.

Možnosť teroristického činu nepripúšťajú, uviedla BBC. Vyšetrovateľom sa už podarilo nájsť jednu z dvoch čiernych skriniek, ktoré na palube zaznamenávajú priebeh letu. Prístroj podľa nich nejaví známky poškodenia.

Prečo sa lietadlo zrútilo, nateraz nie je jasné. Saratovské aerolínie tvrdia, že ich stroj bol moderný, spoľahlivý a nemal žiadne technické problémy.

An-148 vyrobili v Rusku v roku 2010 a dopravca ho využíval od roku 2016. Certifikát osvedčujúci jeho letovú spôsobilosť bol podľa TASS platný až do júna tohto roka.

„U tejto spoločnosti neboli známe žiadne závažné bezpečnostné problémy. Náš úrad uskutoční v aerolinkách dodatočnú kontrolu a jej výsledky oznámime vláde,“ povedal šéf ruského federálneho úradu pre leteckú dopravu Alexandr Neradko.

Počas havárie panovalo v okolí Moskvy mrazivé počasie so snehovými prehánkami. Havária lietadla sa zrejme odohrala veľmi rýchlo, pretože posádka ani nestačila vyslať akýkoľvek núdzový signál.

Medzi obeťami sú podľa ruského ministerstva pre výnimočné záležitosti a dve deti vo veku päť a 12 rokov, jedna 17-ročná osoba, jeden cestujúci zo Švajčiarska a jeden z Azerbajdžanu. TASS uviedla, že na palube boli celkovo traja cudzinci. S pozostalými pracujú lekári a psychológovia.

„Tiež pokračujeme v identifikácii obetí, zriadili sme miesto zhromažďujeme ostatky a všetok biologický materiál získaný od príbuzných. Testy vykonajú v Moskve,“ uviedol námestník ruského ministra zdravotníctva Sergej Kraevoj.

Stroj, ktorý mieril z moskovského letiska Domodedovo do Orska v Orenburskej oblasti na juhu Ruska, dopadol na zem asi 70 kilometrov od hlavného mesta. Na palube bolo 71 ľudí. Prezident Vladimir Putin nariadil vláde zriadiť mimoriadnu vyšetrovaciu komisiu.

Trosky stroja a časti tiel sú rozosiate na veľkej ploche, záchranári musia zasneženú oblasť prečesávať a potrvá im to najmenej celý deň.

Vyplýva to z vyhlásenia hovorkyne Vyšetrovacieho výboru Svetlany Petrenkovej, o ktorom informoval portál Gazeta.ru. Ide o jednu z najhorších leteckých katastrof v Rusku za posledných 10 rokov.

Zdroj: Reuters / aktuality.sk



Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti