ROZPRÁVKY PRE DOSPELÝCH 2

22.08.2017 | 09:47
  0
Krajina bez slobodných otázok a bez slobodných odpovedí je zakliatou krajinou otrokov bez budúcnosti.

Tak a máme tu zase otázky a odpovede a aj rozprávky!

Najskôr prídu rôzne otázky. Všelijaké! Poznáte tú fázu dospievania, keď sa dieťa pýta „blbosti“ typu:

„Prečo je tráva zelená?“
„Prečo sa Zem točí?“
„Prečo?“
„Prečo?“

No a potom treba dať odpoveď. Niektorí rodičia to zvládnu lepšie, iní horšie. Niektorí však majú odpoveď:

„Choď si to vygoogliť!“

Neskôr sa z detí stávajú dospelí. Otázok však neubúda. Skôr naopak.

Sú medzi nimi aj také „sprostosti“, ako napr.:

„Z čoho zaplatím faktúry?,“

alebo

„z čoho kúpim dieťaťu zimnú vetrovku?“ v tomto ročnom období veľmi aktuálna, to pripúšťam. Ale sú rodičia, ktorí si túto otázku musia klásť.

No potom sú aj také otázky:

„Prečo sa vo svete deje to, čo sa deje?“

A tu nám na scénu prichádzajú odpovede. Také tie typické, pokrývajúce všetko, dávajúce jedinú možnú správnu odpoveď!

A potom príde „protireakcia“. Áno, Vážení, uhádli ste! Sú to protireakcie, odpovede typu „konšpirácia“, „dezinformácia“, „alternatíva“.

Človek, ktorý význam týchto slov nepozná, aby chytal každú chvíľu do rúk nejaký slovník cudzích slov. Pomaly sa strácam v záplave slov, ktoré sú .... ja vlastne ani nemám páru aké! 

Minule som počúvala jedného sociológa. Dozvedela som sa pre mňa novinku! Za druhú svetovú vojnu je zodpovedný Stalin. Vy ste to nevedeli? No fuj, hanba vám! Doučte sa to, Vážení!!!

Osobne som presvedčená, že za vypuknutie 2. svetovej vojny je zodpovedných viacero faktorov. Prikláňam sa k tomu a teraz skúsim NAHLAS:

Za 2. svetovú vojnu je zodpovedný celý svet!

Ak by sa niekto v tomto „výpočte“ nenašiel, hlboko sa ospravedlňujem! Naozaj som nechcela nikoho diskriminovať a vynechať ho. 

V jednom kuse počuť, ospravedlňujem sa, ale pre MŇA absolútne rozprávky. To už sme vážne dospeli tam, že druhú svetovú vojnu „vyvolal“ Stalin??? To naozaj?

S takýmto tvrdením by som nemala problém. Je to niekoho myšlienka a ja s ňou nemusím súhlasiť. A ani nesúhlasím. Lebo nemusím, čo nie je jediný dôvod. Najradšej by som napísala, že toto je totálny blud, ale to si predsa nemôžem dovoliť. Dehonestovanie Stalina je novodobá móda. Kedy som patrila k „sekte“ konšpirátorov, možno by som mala aj ja zaručenú odpoveď. Tá by znela asi takto: 

Stalina treba zdiskreditovať na celej čiare, lebo chcel zaviesť bolševizmus na národnom princípe!

Počuli, resp. prečítali ste si to tam? Zabudnite na ten „bolševizmus“. V tej vete bolo slovo „národný“! Ale to ja nemôžem povedať, pretože to by bola konšpirácia! Čiže to samozrejme netvrdím!

Taká otázka, úplne od veci: je všetko, čo je národné, konšpiráciou??? Prečo pán Čižnár v tom prípade ešte nezakročil proti tej „konšpiračnej“ strane, ktorá má slovo „národná“ v názve? No, odpoveď nepotrebujem, lebo zase by to bola len konšpirácia, však áno.

Naspäť k téme, lebo zas bude „plač“ v komentároch, že čo tým chcel básnik povedať.

Takže: medzi nebom a Zemou je veľmi veľa otázok. Na niektoré už máme odpoveď, na niektoré ich ešte hľadáme. Ak nám budú stačiť odpovede typu:

„Konšpirácia.“

„Dezinformácia.“

prípadne (a to je moja srdcovka):

„To je blbosť.“

tak všetko, o čo sa ľudstvo snažilo doteraz, je v nenávratne! Každé jedno poznanie je podmienené vzdelanosťou. Ale ani tá nezaručuje úplné a celkové pochopenie problému. Chcete príklad? Tak dobre. Keď na hlavu Isaaca Newtona padlo to povestné jablko, tento „objavil“ silu, ktorú dnes poznáme pod názvom gravitačná. Skúmal ju a matematicky potvrdil. Ale nechápal! Prestaňte, prosím, prevracať očami, hneď to dovysvetľujem.

Newton bol nielen astronóm, ale aj fyzik a dokonca alchymista. Ale vráťme sa k jeho „objavu“. Sformuloval zákon všeobecnej gravitácie a aj tri zákony pohybu, čo vyvrátilo aj posledné pochybnosti ohľadom heliocentrizmu. NASA použila práve tieto tri fyzikálne zákony, keď poslala Apollo 11 na Mesiac. Newtonove výpočty boli správne. Ale podstatu gravitácie, to, čo táto sila naozaj predstavuje, nechápal. Newtnova predstava o gravitácii bola taká, že v prípade, ak niekto „pomyselnou“ rukou vyberie Slnko zo stredu našej sústavy, Zem sa okamžite pohne, pretože gravitačná sila Slnka sa stratí. Až Einstein svojou brilantnou mysľou pochopil, že ak by Slnko aj zmizlo takýmto spôsobom zo stredu sústavy, tak naša Zem sa na tieto „potulky“ pohne až o ďalších 6 až 8 minút. Dôvodom je, že hviezda, ktorej gravitácia nás priťahuje síce zmizne, ale gravitácia samotná sa nestratí lusknutím prsta. Jej sila, rovnako ako svetlo, ešte pôsobí na Zem aj bez tejto hviezdy. 

Tak, keď sme si to teraz vysvetlili, mám na vás, Vážení, otázku:

„Bol Newton idiot?“

Len kvôli tomu, že nechápal úplne a do detailov gravitačnú silu? Označíme ho za cvoka? Alebo sa budeme pozerať na to takým spôsobom, že práve jeho výpočty (pričom pred ním ich bolo tiež neúrekom) umožnili Einsteinovi pochopiť fyzikálne zákony a posunúť vývoj v tomto obore ďalej?

Úprimne sa priznám, že ja si už ani netrúfam dať odpoveď na túto otázku, lebo určite príde nejaká famózna „nálepka“. 

Ja už len čakám, že nejaký vysoko inteligentný ..... (tu si dosaďte, čo uznáte za vhodné) príde s tým, aby sme sa zahrali na stredovek a vešali, poprípade upaľovali ľudí za ich názor. Nehučte, to bude naozaj pokrok oproti minulosti. Vtedy upaľovali ľudí za pravdu. Alebo mi chcete tvrdiť, že Slnko sa točí okolo Zeme? Giordano Bruno tvrdil, že Zem sa točí okolo Slnka a nie sú stredom vesmíru, že ten je nekonečný. Aj preto (alebo žeby preto?) bol upálený! A jeho knihy zaradené do Indexu zakázaných. Áno, aj takto sa dá naložiť s ľuďmi, ktorí hlásali niečo, čo sa nehodilo do kontextu vtedajšej doby. Pričom dnes sa to na školách učí, lebo VIEME, že je to pravda! 

Vrátiac sa k „všepokrývajúcim“ odpovediam: „To je konšpirácia. To je dezinformácia. To je alternatíva.“ 

Je to TEÓRIA! Tá sa nemá potvrdzovať, ale falzifikovať! Pokým ju niekto nevyvráti je rovnakou teóriou ako každá iná. To, že ja s tým vnútorne nesúhlasím, je môj názor. Slobodný!

Ak sa niekomu nepáčia nejaké názory, myšlienky, prúdy, nemusí ich dehonestovať. Stačí pochopiť, čo sloboda prejavu znamená.

Sloboda prejavu totiž garantuje nielen to, že si KAŽDÝ môže povedať čo si myslí, ale aj to, že NIKTO to nemusí počúvať!

Judita L.

ČASŤ PRVÁ
ČASŤ TRETIA


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti