Rozkol v EÚ ohľadne európskej obrannej únie

12.06.2017 | 17:05
  0
Plány Európskej komisie (EK) na vytvorenie novej obrannej únie v rámci EÚ budú “podkopávať NATO” a sú súčasťou “ego cesty”.

Vyjadrili sa tak poslanci Európskeho parlamentu, ktorí tento zámer označujú ako “katastrofálne chybný smer”.

Komisia oznámila 7. júna plán vytvoriť bezpečnostnú a obrannú úniu v rámci EÚ s vlastným rozpočtom na obranu v snahe riešiť rastúce hrozby, ktorým čelí Európa. Týmto krokom chce do roku 2025 posilniť vlastné schopnosti ohľadne obrany Európy.

“Prostredníctvom Európskej únie môžeme podporiť členské štáty pri rozvíjaní vojenských spôsobilostí a efektívnejšom investovaní do obrany. Počas jedného roka sme prešli dlhú cestu a sme odhodlaní  toto tempo udržať,” uviedla 7. júna šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

Komisia odporúča členským štátom EÚ alokovať finančné a prevádzkové prostriedky na zvýšenie solidarity v oblasti obrany.

Niektorí europoslanci však tvrdia, že obranná únia bude len kopírovať to, čo už robí NATO. Militarizácia podľa nich navedie Úniu nesprávnym smerom.

“Návrhy Európskej komisie o budúcej európskej obrane podkopávajú NATO,” uviedla vo vyhlásení euroskeptická Skupina európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) Európskeho parlamentu.

“NATO udržiavalo od konca druhej svetovej vojny mier a bezpečnosť v Európe. Skutočnou otázkou je, akým spôsobom posilníme túto Aliancii a zabezpečíme poračujúci príspevok Spojených štátov k našej obrane. Nie prepisovaním štatistík a vytváraním alternatívnych štruktúr, ktoré len zosilnia transatlantickú rozdelenie,” povedal hovorca pre obranu a bezpečnosť ECR Geoffrey Van Orden.

Otázkou  je, či eurokrati považujú za udržiavanie mieru v Európe aj bombardovanie bývalej Juhoslávie v roku 1999 a súčasné podnecovanie konfliktu s Ruskom na jeho hraniciach. Zaujímavým momentom je aj to, že eurokrati sa týmito vyhláseniami de facto vyslovujú za pokračovanie americkej hegemónie v Európe.

Podľa vyjadrenia koordinátorky Výboru pre zahraničné veci Európskeho parlamentu Sabine Losingovej zo skupiny Európskej zjednotenej zelenej ľavice (GUE / NGL) “obranný fond EÚ je katastrofálne chybným smerom”.

Tieto snahy vyplývajú z rozkolu medzi Európou a Spojenými štátmi ohľadne zmeny priorít Washingtonu v rámci obrany Európy. Do súvisu s touto otázkou dávame snahy Nemecka a Francúzska realizovať myšlienku tzv. viacrýchlostnej Európy, ktorej jadrom chce byť podľa premiéra Roberta Fica aj Slovenská republika.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti