Rozhodnutie viacerých štátov Západu vyhostiť zo svojich krajín ruských diplomatov nezdieľajú všetci západní spojenci

28.03.2018 | 13:07
  0
Zdanlivú jednotu narušili viaceré európske štáty.

O vyhostení členov ruského diplomatického zboru rozhodlo doteraz 18 členských štátov Európskej únie a rovnako aj Spojené štáty a Kanada. K uvedenému kroku sa tieto štáty odhodlali po otrávení Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Júlie vo Veľkej Británii, ktorá zo zodpovednosti za incident obvinila Moskvu.

Zdanlivú jednotu však narušili viaceré európske štáty. Švajčiarsko v utorok vyhlásilo, že pred tým ako bude konať, si počká na výsledky vyšetrovania.

Rakúsko ako člen EÚ uviedlo, že v tejto záležitosti nebude prijímať žiadne „vnútroštátne opatrenia“ a vyjadrilo tiež záujem „otvoriť komunikačné kanály s Ruskom“.

Rovnako sa zachoval aj Cyprus, ktorý odmietol vyhostiť ruských diplomatov. „Naša krajina nie je schopná prijať opatrenia voči štátom, ktoré sú stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN," uviedol v pondelok hovorca cyperskej vlády.

Slovensko si v tejto súvislosti predvolalo veľvyslanca Ruskej federácie a požiadalo ho o vysvetlenie k tomuto prípadu. Následné kroky sa budú podľa ministerstva zahraničných vecí odvíjať na základe vyšetrovania.

Ešte pred tým ako pristúpi Európska únie k záveru, že za incidentom stojí Rusko, by malo prebehnúť vyšetrovanie. V piatok sa tak vyjadril grécky premiér Alexis Tsipras.

Medzi ďalšími štátmi, ktoré odmietli pristúpiť k vyhosteniu ruských diplomatov sú aj Bulharsko, Luxembursko, Malta, Portugalsko a Slovinsko.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti