Rozhodnutia Bruselu nie sú dôležité, dni Európskej komisie sú zrátané, vyhlásil Orbán

27.07.2018 | 11:17
  0
Podľa šéfa maďarskej vlády potrebuje Európska únia novú komisiu s novým prístupom k migračnej politike.

Rozhodnutia a návrhy Európskej komisie nie sú dôležité vzhľadom na to, že jej "dni sú zrátané".
V rozhovore v maďarskom rozhlase to dnes vyhlásil premiér Viktor Orbán, ktorý tak upozornil na končiaci mandát Európskej komisie. Ten vyprší budúci rok v máji.

Únia potrebuje novú komisiu

Podľa šéfa maďarskej vlády potrebuje Európska únia novú komisiu s novým prístupom k migračnej politike, napísala agentúra Reuters.

Orbán v EÚ dlhodobo presadzuje čo možno najtvrdšiu migračnú politiku. Krajiny sa napríklad podobne ako Česko či Poľsko odmietli podieľať na programe prerozdeľovania žiadateľov o azyl podľa kvót z Talianska a Grécka.

Budapešť tiež schválila nové pravidlá, ktoré zakazujú akúkoľvek pomoc zo strany národných, medzinárodných i mimovládnych organizácií ľuďom, ktorí žiadajú v krajine o azyl alebo o povolenie na pobyt.

Európska komisia poslala Maďarsko kvôli novým pravidlám aj podobe vnútroštátnych zákonov o azyle a navrátení žiadateľov pred Európsky súd. Podľa Bruselu totiž krajina neplní svoje povinnosti vyplývajúce zo zmlúv EÚ, právnych predpisov EÚ a Charty základných práv.

Nájsť spôsob ako prežiť do mája

Podľa agentúry MTI Orbán zdôraznil, že právnemu konaniu voči Maďarsku, návrhu na úhradu vo výške 6000 eur za každého prijatého migranta, ale ani ďalším súčasným rozhodnutiam komisie nepripisuje veľkú dôležitosť.

"Musíme nájsť spôsob, ako to nejako prežiť do mája budúceho roka," uviedol Orbán v maďarskom verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió.

Za rozhodnutím minúť peniaze občanov Európskej únie na migrantov je podľa Orbána nebezpečné zmýšľanie. Vyhlásil, že by nebolo dobré, keby aj budúca eurokomisia trestala štáty chrániace svoje hranice.

Premiér vyjadril presvedčenie, že Maďarsko je z politického hľadiska jednou z najstabilnejších krajín sveta. "Niet vo svete krajiny, v ktorej by vládna strana získala trikrát po sebe dvojtretinovú väčšinu," zdôvodnil svoje tvrdenie a dodal, že výhodou stability je politická predvídateľnosť.

Orbán: Rozhodnutie komisie nie je dôležité

Podľa Orbána ale rozhodnutie Európskej komisie nie je dôležité vzhľadom k jej končiacemu mandátu. Existujúce návrhy a rozhodnutia EK potom označil za posledné šklbnutie v nohách žiab," ktoré sme videli pri biologických pokusoch v škole".

"Po európskych voľbách potrebujeme komisiu, ktorá netrestá tie štáty, ktoré bránia vlastné hranice, ako je Maďarsko," uviedol Orbán v rozhovore.

Dodal pritom, že Brusel by mal trestať tie krajiny, ktoré do Európy púšťajú milióny migrantov, čím porušujú existujúce záväzky EÚ. O ktoré štáty ide, ale neuviedol.

Voľby do Európskeho parlamentu sa majú konať v máji 2019.

Zdroj: ČTK / sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti