Ron Paul: Čína alebo Rusko nepredstavujú hrozbu, ale naša politika áno

08.03.2018 | 11:38
  0
Libertariánsky politik poukázal na hrozbu zo strany amerického vojensko-priemyselného komplexu.

Bývalý americký kongresman a republikánsky kandidát na prezidenta Ron Paul ohľadne americkej vojenskej prítomnosti na Blízkom východe povedal, že „čo je dosť, to je dosť“.

V rozhovore pre RT tak reagoval na najnovšie slová generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie. Jens Stoltenberg tento týždeň oznámil, že vojská NATO ostanú v Iraku, napriek rozhodnutiu tamojšieho parlamentu, ktorý vyzval na stiahnutie všetkých zahraničných vojakov. Šéf Aliancie poznamenal, že armáda NATO nezostane v krajine dlhšie, ako bude potrebné.

„Želám si, aby sa Američania konečne prebudili a povedali, že čo je dosť, to je dosť,“ reagoval Paul.

„Ich definícia potreby, je diametrálne odlišná od definície ostatných ľudí. Ľudia v Iraku sa vyslovili, ich zákonodarný orgán hlasoval a povedal, že by sme mali odísť a myslím si, že je to veľmi dobrá myšleinka,“ vysvetlil ďalej.

Napriek tomu, že mnohí libertariáni a konzervatívci boli proti americkej vojenskej intervencii a dokonca aj prezident Trump sa vyjadril, že vojna v Iraku bola tá „najhlúpejšia vec, akú sme kedy urobili“, upozornil na fakt, že v republikánskej aj demokratickej strane existujú elementy, ktoré chcú udržiavať vojnové konflikty.

Upozornil, že práve americkí občania majú morálnu povinnosť všetko napraviť.

„Musíme rozšíriť americkú výnimočnosť a priniesť do sveta mier,“ vyzval libertariánsky politik.

Pripomenul, že spomenuté elementy využívajú vonkajšieho nepriateľa, ako bol svoj času Sadám Husajn, alebo v súčasnosti Severná Kórea, ako zámienku na fungovanie vojensko-priemyselného komplexu. Podľa jeho vyjadrenia je jedným z cieľov zisk tohto vojenského komplexu.

„Nepovažujem nikoho za hrozbu - myslím si, že naša politika je najväčšou hrozbou. Prečo chceme obchodnú vojnu a prečo by sme chceli vyvolávať problémy s Čínou alebo s Ruskom?“ opýtal sa na záver Ron Paul.

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti