Rokovania o novej Merkelovej vláde zlyhali

20.11.2017 | 17:03
  0
Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier označil súčasnú situáciu za nevídanú.

Rokovania nemeckej kancelárky Angely Merkelovej o novej podobe koaličnej vlády zlyhali. Predstavitelia liberálnej Slobodnej demokratickej strany (FDP) sa totiž rozhodli ukončiť predbežné rozhovory o vytvorení novej spolkovej vlády za účasti FDP, kresťansko-demokratickej CDU/CSU a Zelených.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vyhlásil, že jeho krajina čelí situácii, ktorá sa nevyskytla za ostatné desaťročia. V tejto súvislosti varoval pred "veľkými obavami" v celej Európe, ak "najsilnejší štát" v EÚ nedokáže vytvoriť vládu.

"Stojíme pred situáciou, ktorú sme v Spolkovej republike Nemecko nemali takmer 70 rokov," povedal Steinmeier 20. novembra.

Spornou otázkou v rámci prieskumných rozhovorov bola migračná a utečenecká otázka a taktiež budúca forma politiky Nemecka v otázke klimatických zmien.

Prezident Steinmeier povedal, že s predstaviteľmi všetkých strán zapojených do diskusií o novom vládnom kabinete bude rokovať v spolupráci s ďalšími nemeckými inštitúciami. Zdôraznil tiež, že zodpovednosť pokúsiť sa vytvoriť vládu v blízkej budúcnosti leží na pleciach všetkých politických strán.

"Všetky politické strany zvolené do nemeckého parlamentu majú v rámci spoločného záujmu povinnosť slúžiť našej krajine," povedal Steinmeier.

Predseda liberálnej FDP Christian Lindner o stroskotaných rozhovoroch povedal, že jeho strana nemá záujem robiť v zásadných otázkach ústupky. Upozornil tiež, že "je lepšie nevládnuť ako vládnuť falošne".

Sociálnodemokratická strana (SPD), ktorá bola doterajším koaličným partnerom Merkelovej CDU už naznačila, že členom novej veľkej koalície nechce byť . Predseda SPD Martin Schulz toto rozhodnutie zopakoval v pondelok. Dodal tiež, že nemeckí voliči by mali po neúspešných rozhovoroch dostať možnosť prehodnotiť súčasnú situáciu. Schulz upozornil, že jeho strana sa prípadných predčasných volieb neobáva.



Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti