Robert Fico využil slabosť Tomáša Druckera a vyšachoval ho z ministerstva vnútra

19.04.2018 | 10:17
  0
Slabosť Tomáša Druckera zvýraznila silu Roberta Fica. Spôsob, akým predseda Smeru zabezpečil svojej strane dominanciu v rezorte vnútra, je učebnicovým príkladom moderného machiavelizmu.

Ak chceme pochopiť hlbší zmysel utorkových udalostí, musíme sa vrátiť o necelý mesiac dozadu, keď prezident Andrej Kiska odmietol vymenovať za ministra vnútra Jozefa Ráža a dal dezignovanému premiérovi Petrovi Pellegrinimu na výber z troch kandidátov, ktorých bol ochotný vymenovať: (vtedy) minister zdravotníctva Tomáš Drucker, bývalý riaditeľ SIS Ján Valko a rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská. Hlava štátu mala v danej chvíli v rukách pomerne veľkú moc a Peter Pellegrini to veľmi dobre vedel. Smer, aby mal novú vládu čím skôr pod strechou, preto siahol po pánovi Druckerovi. Prezident vymenoval novú vládu a tým stratil možnosť udávať tempo a tón politickej hry.

Druckerov sľub

Tomáš Drucker pred prestupom z ministerstva zdravotníctva na čelo rezortu vnútra sľúbil svojmu predchodcovi Robertovi Kaliňákovi a vedeniu Smeru, že policajného prezidenta Tibora Gašpara z funkcie neodvolá. Už po niekoľkých dňoch pôsobenia v novom úrade bolo všetkým jasné, že Tomáš Drucker je príliš slabý na to, aby dokázal odolávať tlakom ulice, médií a opozície a zároveň nemá dostatok odvahy ani na to, aby porušil sľub a prezidenta Policajného zboru odvolal, respektíve ho vyzval, nech požiada o uvoľnenie z funkcie.

Robert Fico, ostrieľaný politický mazák, pochopil, že je to jedinečná príležitosť ako dostať do funkcie ministra vnútra lojálneho a psychicky dostatočne odolného straníka. Bývalému premiérovi predsa nemohlo vyhovovať, že tento rezort vedie človek, ktorého mu nanútil prezidentský palác. Rovnako nechcel, a zrejme ani nemohol, pripustiť, aby bol najbližšie dva roky ministrom v najhorúcejšom kresle muž, ktorý síce nosí exkluzívne obleky, ale z umenia politiky nezmaturoval.

Ficov fígeľ

Predseda Smeru si bol istý tým, že Tomáš Drucker dodrží sľub a na Tibora Gašpara nesiahne. A v tom spočíva fígeľ. Robert Fico a jeho najbližší krúžok prijali rozhodnutie, že policajného prezidenta obetujú, ale najprv nechajú krízového manažéra Druckera, aby vyriešil svoju osobnú krízu. V pondelok oznámil, že podá demisiu. Potom svoj part zohral Tibor Gašpar; bez jeho súčinnosti by plán na prevedenie ministra vnútra cez potok bez lávky nemohol fungovať. V utorok ráno zorganizoval brífing, na ktorom povedal, že ak ho súčasný alebo budúci minister vnútra k tomu vyzve, požiada o uvoľnenie z funkcie. Lenže pán Drucker bol viazaný sľubom, nič také neurobil, ale v ten istý deň podal avizovanú demisiu. Simultánne si od prezidenta prevzal poverenie riadiť ministerstvo vnútra Peter Pellegrini a do štyroch hodín Slovensku oznámil, že pán Gašpar bude viesť políciu len do 31. mája 2018.

Cesta pre straníka

Takto sa otvorila cesta k tomu, aby Robert Fico a Peter Pellegrini dostali na vnútro skutočného politika alebo aspoň niekoho, komu bije srdce viac pre Smer ako Tomášovi Druckerovi. Do úvahy pripadajú napríklad aktuálna štátna tajomníčka ministerstva Denisa Saková alebo minister sociálnych vecí Ján Richter, no v hre môžu byť aj ďalšie mená.

V týchto súvislostiach je potrebné vnímať aj nové trucovanie predsedu SNS Andreja Danka, opäť sa sťažujúceho na nedostatok komunikácie v koalícii. Pravde sa bude viac podobať, že aj on zacítil príležitosť. Samozrejme, Smer mu ministerstvo vnútra neprepustí, ale možno si robí nádeje, že by presadil svojho človeka na uprázdnené miesto po Tiborovi Gašparovi. Lenže Robert Fico neorganizoval zložitú rošádu s Tomášom Druckerom preto, aby SNS mala svojho policajného prezidenta. Naopak, predseda Smeru potrebuje urobiť ministrom takú ženu alebo takého muža, čo zabezpečí v polícii kontinuitu. Bez ohľadu na osoby a obsadenie to bude veľká výzva. Prvého júna sa totiž môže stať policajným prezidentom takpovediac ktokoľvek. No od jesene zrejme bude platiť novela zákona o Policajnom zbore, ktorá od základov zmení spôsob výberu najvyššieho policajného funkcionára.

Zdroj: datel.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti