Richard Sulík: Najsociálnejší premiér Fico. Za 30 eur

11.12.2017 | 09:42
  0
Máločo dokumentuje bezradnosť a ideovú prázdnotu Roberta Fica lepšie, ako poplatky u lekára.

Keď v roku 2003 zaviedol vtedajší minister zdravotníctva Rudolf Zajac poplatky u lekára vo výške 20 korún (66 centov), išiel Robert Fico z kože vyskočiť. Že to je vrcholne nesociálne opatrenie, že zdravie nie je tovar, že na to doplatia chudobní a podobne sa nechal Robert Fico počuť. Kvôli 66 centom.

Poplatky teda boli zakázané, čakárne u lekárov plnšie, a tak bol zavedený poplatok za prednostné ošetrenie vo výške desať eur. Aj toto opatrenie bolo pre Roberta Fica nesociálne a poplatok bol v roku 2015 zrušený. O rok a pol neskôr skúšal Ficov minister zdravotníctva presadiť aspoň päť eur, no aj to bolo Robertovi Ficovi príliš nesociálne a nespravodlivé.

A tak koncom roka 2017 prišlo konečne poctivé sociálne opatrenie. Platiť sa bude nielen za možnosť objednať sa na čas, ale aj za samotný výkon, a to 30 eur. Čítate správne, 30 eur, slovom tridsať eur či 900 korún, ak to chcete porovnať s tými hnusnými nesociálnymi Zajacovými dvadsaťkorunáčkami.

Zrejme pozrel Robert Fico na hodinky a povedal si, že tisícina z ceny hodiniek nemôže predsa byť problém. Alebo si povedal, že málo vytáča voličov tým, že vo funkcii ministra vnútra až detinsky trucovito drží Roberta Kaliňáka vyšetrovaného pre podozrenie z majetkových podvodov. Inak si neviem vysvetliť, ako mohol Fico s takouto do neba volajúcou hlúposťou súhlasiť.

Neexistuje žiaden dôvod, aby ľudia platili za ten istý úkon dvakrát – jedenkrát cez svoje zdravotné poistenie a druhýkrát lekárovi do výšky 30 eur. Zároveň však štát nedovolí vyviazať sa zo zdravotného poistenia a platiť si len samotné úkony. Toto je nespravodlivé a nesociálne. Tí majetní totiž budú platiť dvakrát a tí nemajetní budú čakať ešte dlhšie.

Navyše, všeobecný lekár tak za jeden a ten istý výkon dostane zaplatenú buď iba kapitáciu (do 16-tej) alebo kapitáciu a 30 eur (po 16-tej). Kapitácia je mesačný paušál za pacienta, ktorý lekár dostáva od zdravotnej poisťovne bez ohľadu na to či pacienta v tom mesiaci ošetrí, alebo nie. To je správne, lebo nechceme lekárov motivovať, aby ich pacienti navštevovali čím viac, naopak, chceme lekárov motivovať, aby ich pacienti žili čím zdravšie a podľa možnosti chodili k lekárovi len na preventívne prehliadky.

Lenže poplatok 30 eur stavia túto filozofiu na ruby – čím častejšie je pacient chorý, tým viac lekár zarobí a zároveň posúvame ordinačné hodiny na skoro ráno a na večer. Je totiž ilúzia si myslieť, že pôjde len o zopár ojedinelých prípadov. Lekári sa novým pravidlám prispôsobia rýchlo.

Cez deň sa budú ošetrovaniu pacientov vyhýbať najviac, ako sa len v rámci zákona a možno aj mimo neho bude dať, a teda doby čakania sa predĺžia a po pracovnej dobe začnú makať.

Veď majú príležitosť svoj príjem zdvojnásobiť.

Už-už sa mohli ísť poďakovať premiérovi, no ten sa nakoniec zľakol svojich voličov a oznámil, že poplatky nakoniec nebudú. Že vraj kvôli opozícii, lebo na tento nezmysel upozornila.

Zdroj: komentare.hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti