Rezort vnútra: Jediný, kto môže vo vlakoch zasahovať, je polícia

16.01.2017 | 15:01
  0
Uviedol to dnes tlačový odbor ministerstva vnútra (MV) v reakcii na návrh Obyčajných, aby na problémových spojoch boli vo vlakoch rómske občianske hliadky a vytlačili z nich tak kotlebovcov.

Bratislava 16. januára - Jediný, kto v prípade narušenia verejného poriadku môže vo vlakoch zasahovať, je polícia. Žiadne právomoci tam nemajú hliadky ĽSNS ani rómske hliadky, ktoré navrhuje OĽaNO-NOVA. Uviedol to dnes tlačový odbor ministerstva vnútra (MV) v reakcii na návrh Obyčajných, aby na problémových spojoch boli vo vlakoch rómske občianske hliadky a vytlačili z nich tak kotlebovcov.

"Polícia má každý deň vo vlakoch nasadených 70 hliadok. Denne sú nasadzované takmer do 300 vlakov v závislosti od bezpečnostnej situácie. A aj vďaka ich nasadeniu kriminalita vo vlakoch na Slovensku každoročne klesá a je nižšia aj v porovnaní so susednými krajinami," uviedlo MV s tým, že vlani sa vo vlakoch stalo takmer 600 trestných činov, pričom každý druhý skutok sa polícii podarilo objasniť.

"Bolo zistených aj 27.000 priestupkov, ktoré boli riešené v blokovom konaní. Ide o pokles o štvrtinu. V posledných rokoch stúpol aj počet policajtov - rómskych špecialistov, ktorých aktuálne máme 283. Nie všetci sú ale Rómovia. Na to, aby sa niekto stal policajtom, musí splniť podmienky a požiadavky, ktoré sú napísané v zákone," reagovalo ministerstvo.

Podľa rezortu je tiež zaujímavé, že Peter Pollák (OĽaNO-NOVA), ktorý bol štyri roky splnomocnencom pre rómsku menšinu, s týmto návrhom neprišiel počas svojho pôsobenia na tomto poste, ale až po svojom odchode.

rightLíder OĽaNO-NOVA Igor Matovič a Pollák dnes vyhlásili, že skutočným riešením problému nastoľovania poriadku vo vlakoch by bolo nasadenie rómskych občianskych hliadok. Zároveň by sa vrátili aj do obcí, kde pred rokom skončili. Podľa nich je totiž súčasný zákon zakazujúci hliadky Mariana Kotlebu (ĽSNS) vo vlakoch bezzubý a impotentný.

Matovič toto riešenie ponúka ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) s tým, že štát má z eurofondov 380 miliónov eur na rómsku problematiku. "Kotlebovi stačí, keď nebude hovoriť, že je hliadka a naplnil literu zákona," povedal Matovič s tým, že ak kotlebovci uvidia, že sa porušuje zákon, tak každý má právo zasiahnuť. Navrhuje preto nasadiť Rómov. "V roku 2015 vykonávalo 325 ľudí v takmer stovke obcí za peniaze z eurofondov rómske občianske hliadky. A navrhujeme, aby sme týchto skúsených ľudí nasadili aj do vlakov," odporučil.

Súčasný zákon nasadenie takýchto hliadok neumožňuje, potrebovali by na to súhlas železníc. Podľa Matoviča by si ho minister Kaliňák mohol od šéfa železníc vyžiadať ešte dnes. "Ak tam dáme Rómov, väčšina ľudí bude spokojná. Rómovia budú hliadkovať zo zákona a tie Kotlebove hliadky si už budú pripadať trápne a stiahnu sa," myslí si.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) minulý týždeň uviedla, že hliadky Kotlebovej ĽSNS vo vlakoch sa od nového roka už len hrajú na to, že hliadkujú. V skutočnosti sa len vozia ako ostatní cestujúci. Žitňanskej rezort totiž presadil v spolupráci s ministerstvom vnútra novelu zákona o dráhach. Od 1. januára 2017 môže dohľad nad verejným poriadkom vo vlakoch a na železničných staniciach vykonávať iba polícia alebo osoba určená prevádzkovateľom dráhy či prepravcom. Kotlebove hliadky ani po tomto dátume z vlakov nezmizli.

Podľa Kaliňáka ak niekto poruší nové ustanovenia zákona, bude potrestaný. "Ak sa tak nestalo, pravdepodobne zatiaľ ešte nikto nevzhliadol také porušenie zákona, tak ho musíme vzhliadnuť. Keď príde taký záznam, budeme ho, samozrejme, okamžite analyzovať," poznamenal. Pripomenul, že Slovensko má železničnú políciu, ktorá je vo vlakoch nepretržite.

Zdroj: TASR


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti