Rezník reaguje na Kňažkove vyjadrenia na OTO-vi: Je to úplný suterén

21.03.2018 | 15:29
  0
Milan Kňažko sa bráni, že jeho slová nemali sexistický zmysel.

Rada RTVS sa na svojom dnešnom zasadnutí zaoberala aj podnetmi a sťažnosťami, ktoré prišli od divákov na galavečer OTO, ktorý odvysielala v priamom prenose v sobotu 17. marca RTVS.

Týkali sa prejavu Milana Kňažka pri uvedení do Siene slávy, kde mu ocenenie odovzdával práve generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Milan Kňažko využil svoju ďakovnú reč aj na vyjadrenie k súčasnej spoločenskej a politickej situácii.

Vyjadril podporu občianskym zhromaždeniam a zároveň sa sarkasticky vyjadril na adresu rekonštrukcie vlády. "Ministrom financií by sa mal stať Bašternák, ministrom vnútra Kočner a predsedníčkou vlády Trošková. Niečo už od premiéra pochytila, dúfam, že premiér nič nepochytil od nej," povedal doslova. 

Hoci sa Jaroslav Rezník na pódiu pri hercovom prejave usmieval, na rokovaní rady skonštatoval, že záver Kňažkovho vystúpenia o tom,„kto čo od koho chytil“ považuje „za úplný suterén a za zneužitie priestoru verejnoprávneho média, ktoré nie je hodné pána Kňažka“. Myslí si, že v tej chvíli si herec pomýlil televíziu i program.

Zdôraznil však, že odvysielaný program, i napriek trom sexistickým vetám Milana Kňažka, sa nijakým spôsobom nespreneveril svojmu verejnoprávnemu poslaniu. Zdôraznil, že išlo o tri vety, nie o celý Kňažkov príhovor. "To, čo povedal na podporu mladých ľudí, organizujúcich zhromaždenia Za slušné Slovensko, to bolo úplne v poriadku," uviedol Rezník. 

Zároveň odmietol, že by on, resp. niekto z vysielacieho štábu pred vysielaním Kňažka upozorňoval, že by nebolo vhodné sa vyjadrovať k aktuálnej politickej situácii.

Milan Kňažko v rohovore pre HNtelevíziu okomentoval svoje sporné vyjadrenia, ktoré sú predmetom kritiky: „Ja som povedal pochytil, nie chytil. To nie je to isté. Pochytil jej správanie. Správanie človeka (Márii Troškovej, pozn. red), ktorý tam nepatrí, nemá na to, ale protekčne sa za nejakých okolností dostane tam, kde nemá byť. Čiže pochytiť toto správanie, nie chytiť v zmysle sexistickom."

 

Podpredseda rady Martin Kákoš upozornil, že RTVS má iba málo možností vstúpiť do vyjadrení oceňovaných. "V podmienkach priameho prenosu nie je možné vystúpenie účinkujúcich ovplyvňovať, je na nich, akú formu si zvolia, či budú situáciu glosovať za hranicou dobrého vkusu a primárnej ľudskej slušnosti, alebo zvolia tolerantnejší a všeobecne akceptovateľnejší tón," povedal Kákoš.

Zdroj: strategie.hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti