Reportéri bez hraníc chceli cenzurovať konferenciu o činnosti Bielych prilieb

01.12.2017 | 12:24
  0
Obhajcovia slobody tlače sa dožadovali, aby Swiss Press Club zrušil panelovú diskusiu s odborníkmi.

Mimovládna organizácia, ktorej cieľom je obhajoba slobody tlače a médií - Reportéri bez hraníc (RSF) požiadala švajčiarsku organizáciu združujúcu novinárov, aby bola zrušená panelová diskusia o "reálnej agende" kontroverznej skupiny Biele helmy. Riaditeľ Swiss Press Club však vo svojej reakcii uviedol, že podobné požiadavky sú typické pre represívne režimy.

Guy Mettan, ktorý je výkonným riaditeľom Švajčiarskeho tlačového klubu (SPS), tvrdí, že združenie Reportéri bez hraníc (RSF) vo Švajčiarsku, ktorého členom je aj SPS ho požiadalo o zrušenie konferencie.  Organizácia obhajujúca slobodu tlače totiž uviedla, že nechce byť spájaná s touto udalosťou.

"V živote som niečo také nevidel," povedal prekvapený Mettan, ktorý skonštatoval, že "organizácia, ktorá obhajuje slobodu informácií, ma žiada, aby som cenzurovala tlačovú konferenciu".

"Tlak na zrušenie tlačových konferencií zvyčajne pochádza z krajín, o ktorých sa vie, že sú diktatúrami. Preto ma prístup RSF ohromil. Novinárov považuje za hlupákov, ako keby si nemohli vytvoriť sami svoj názor!"

Na konferencii, ktorá sa konala 28. novembra vystúpila Vanessa Beeleyová - nezávislá novinárka, ktorá pravidelne informovala o konflikte v Sýrii. Medzi prednášajúcimi bol aj francúzsky žurnalista Richard Labeviere, ktorý je odborníkom na Blízky východ a medzinárodný terorizmus, a predseda združenia Švédski lekári za ľudské práva (SWEDHR), profesor Marcello Ferrada de Noli.

V liste Mettanovi predstavitelia RSF vo Švajčiarsku označili Beeleyovú ako "takzvanú" novinárku citujúcu len "ruskú mediálnu propagandu". Združenie Švédski lekári za ľudské práva boli Reportérmi bez hraníc označení rovnako ako "nástroj ruskej propagandy". Z dôvodu obavy z poškodenia mena orgnizácie bol šéf Swiss Press Club požiadaný o zrušenie udalosti.  Mettan vo svojej odpovedi uvedenú žiadosť odmietol a vyjadril rozčarovanie, že skupina obhajujúca slobodu tlače sa teraz hlási k cenzúre. Podobné praktiky prirovnal k režimom v Saudskej Arábii, Bahrajne, Číne alebo Egypte.

V rozhovore pre spravodajský portál RT Guy Mettan vyhlásil, že západné médiá nedokážu priznať, že Biele prilby prezentovali nesprávnym spôsobom. Zistenia ohľadne činnosti Bielych heliem organizáciou SWEDHR si môžete prečítať v článku portálu InfoVojna tu: Biele helmy vraždia deti, aby fingovali útok plynom

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti