Rektorom a zástupcom Slovenskej akadémie vied sa nepáči, ako bola vedená tlačovka Plavčana

16.08.2017 | 07:51
  0
Prekáža im, že po rokovaní s ministrom školstva Petrom Plavčanom boli prítomní na tlačovej konferencii, boli na nej uvedení ako partneri, ale napokon neboli vyzvaní k slovu, aby verejne prezentovali svoje stanovisko.

BRATISLAVA 16. augusta – Rektori a zástupcovia Slovenskej akadémia vied (SAV) sa ohradzujú voči spôsobu, ktorým bola vedená pondelková tlačová konferencia na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR. Prekáža im, že po rokovaní s ministrom školstva Petrom Plavčanom boli prítomní na tlačovej konferencii, boli na nej uvedení ako partneri, ale napokon neboli vyzvaní k slovu, aby verejne prezentovali svoje stanovisko.

Agentúru SITA o tom informovala manažérka pre komunikáciu zo Slovenskej technickej univerzity Andrea Settey Hajdúchová.

NA ROKOVANIE PRIŠLI S 8 POŽIADAVKAMI

Zástupcovia siedmich výskumných univerzít a SAV sa v pondelok stretli s ministrom školstva Plavčanom, aby s ním rokovali o ďalších krokoch smerujúcich k uvoľneniu zablokovaných eurofondov na výskum a vývoj. Na rokovanie prišli s ôsmimi požiadavkami, pričom výsledkom stretnutia je zatiaľ dohoda na prvých štyroch bodoch, z ktorých najdôležitejšie sú dohoda na oprave pravidiel hodnotenia a výberu projektov, obnova práce Rady Výskumnej agentúry a urýchlené vyhlásenie zrušenej výzvy dlhodobého strategického výskumu. Rovnako akceptovali návrh na verejné prezentácie projektov v snahe zvýšiť transparentnosť.

Principiálnou požiadavkou rektorov bolo, aby verejné prostriedky Európskej únie určené na výskum boli aj použité na výskum, a to primárne v tých slovenských inštitúciách, ktoré vedecký výskum reálne robia, a ktorými sú najmä verejné vysoké školy a SAV.

PREHODNOTENIE VÝSLEDKOV

Kauza, ktorá sa týka podpory výskumu z eurofondov, trvá od prvej polovice júla. Výskumné univerzity a Slovenská akadémia vied najprv žiadali ministra školstva Petra Plavčana o prehodnotenie výsledkov pri hodnotení projektov v rámci výzvy na financovanie dlhodobého strategického výskumu. Univerzity a SAV reagovali na to, že v rámci výzvy za 300 miliónov eur nedostal ani jeden projekt univerzitných vedeckých parkov a vedeckovýskumných centier výskumných univerzít a ústavov SAV finančnú podporu.

Strana SaS následne kritizovala, že príspevky na vedu a výskum rozdelili vo výzve netransparentne, v rozpore s pravidlami a podľa medializovaných informácií mohlo dôjsť aj ku korupcii. Poslankyňa za OĽaNO Veronika Remišová upozorňovala v súvislosti s výzvou aj na konflikt záujmov. Odvolávala sa pritom na informáciu, že jeden z hodnotiteľov projektov vo výzve na podporu výskumu a vývoja sedí vo vedení inštitúcie, ktorá do súťaže prihlásila viaceré projekty.

Je neprijateľné, ak za ministra odpovedá súkromný podnikateľ, ktorý žiadal dotáciu, tvrdí Remišová

Odvolanie ministra školstva Petra Plavčana problém s rozdeľovaním eurofondov na vedu a výskum nevyrieši.

Na utorkovej tlačovej konferencii to uviedla poslankyňa NR SR Veronika Remišová (OĽaNO), ktorá povedala, že jej je ministra ľúto a neverí, že komplikovanú schému podvodu vypracoval on sám. Problémy so školstvom sa podľa poslankyne vyriešia len „ak bude rezort odňatý z rúk ľuďom, ktorí v ňom vytvárajú korupčné podhubie“.

Remišová ako jednu z možností vidí prenechať kompetenciu rozdeľovať eurofondy Úradu podpredsedu vlády pre eurofondy a informatizáciu, na čele ktorého je Peter Pellegrini.

SPOLOČNOSTI S NULOVÝMI TRŽBAMI

Remišová pripomenula, že Andrej Danko škandál vysvetľoval slovami, že v súťaži uspeli „dravé firmy“, no podľa poslankyne sú príkladom týchto „dravých firiem“ iba spoločnosti s nulovými tržbami a žiadnym majetkom.

„Ďalšie z týchto dravých firiem pána Danka sú úradnícke štátne organizácie, ktoré sú podriadené rôznym ministerstvám. Myslím si, že jediným dôvodom, prečo tieto organizácie vyhrali, je ten, že politické strany v nich majú svojich ľudí a takto môžu mať priamy dosah na to, ako sa budú desiatky miliónov eur rozdeľovať,“ povedala Remišová a ako príklad uviedla spoločnosť Medical Vision.

POCHYBNOSTI O ODBORNOSTI HODNOTITEĽOV

„Keď zadáme meno združenia, objaví sa nám okrem iného aj informácia o rezorte, pod ktorý daná organizácia patrí. A hoci je to samozrejme súkromné združenie, píše sa tu rezort – Kancelária NR SR, teda úrad pána Danka. Sama som zvedavá, ako pán Danko tento zápis vysvetlí. Či sú nebodaj jeho podriadení na činnosti združenia zainteresovaní alebo sa skôr prihovárali, aby ministerstvo združenie do zoznamu zapísalo,“ dodala poslankyňa.

Hnutie OĽaNO-NOVA reagovalo i na pondelňajšie vyhlásenie ministra Plavčana, ktorý sa v prípade prvej výzvy na menšie projekty tváril, „akoby bolo všetko v poriadku.“ Podľa Remišovej Plavčan nevysvetlil pochybnosti o odbornosti hodnotiteľov, ani nevyvrátil informáciu, že medzi nezávislými hodnotiteľmi boli aj vysokopostavení úradníci na ministerstvách v správe SNS.

POTREBNÝ PORIADOK VO VLÁDE

„Za úplne neprijateľnú považujeme situáciu, keď za ministra ako ústavného činiteľa na tlačovej konferencii zrazu odpovedá nejaký súkromný podnikateľ, spolumajiteľ viacerých podnikov, ktoré v tejto výzve žiadali dotáciu. V prípade hodnotiteľov sa nás snažil presvedčiť, že ak dá ministerstvo hodnotiť projekt o oceliarstve kardiológovi, je to v podstate chyba toho lekára, pretože sa mal hodnotenia vzdať,“ dodala Veronika Remišová.

Veronika Remišová zároveň vyhlásila, že sa čuduje premiérovi Robertovi Ficovi, že si nevie spraviť vo vláde poriadok. „Dovolil Andrejovi Dankovi zneužívať slovenské školstvo a vedecké inštitúcie na pochybné rozdeľovanie eurofondov. Nehovorí to len opozícia, hovoria to vrcholní predstavitelia Smeru, vedecká komunita, ľudia zo súkromného sektora, akademici. Ak si pán Fico nevie spraviť vo vláde poriadok, nech to nechá tak. Slovensko si zaslúži viac,“ uviedla na záver tlačovej konferencie Remišová.

Zdroj: SITA

 


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti