Reforma britskej polície je blokovaná slobodomurármi

02.01.2018 | 13:20
  0
Vyhlásil to odstupujúci šéf zamestnaneckej organizácie anglických a waleských policajtov.

Bývalý riaditeľ policajnej federácie Anglicka a Walesu varoval, že bratská organizácia môže podkopať snahy žien a príslušníkov menšín zamestnať sa v policajných zložkách.

Steve White, ktorý po troch rokoch vo funkcii odstúpil v pondelok z čela tejto zamestnaneckej organizácie tvrdí, že členovia polície z radov slobodomurárov boli pri mnohých príležitostiach svojimi kolegami považovaní za „prekážku“ v rámci reformy.

Slobodomurárstvo možno považovať za medzinárodnú organizáciu, ktorá má v celom svete približne 200-tisíc členov. Ide i najstaršiu a najväčšiu nepolitická organizácia na planéte, ktorej členovia si navzájom hovoria „bratia“. Niekedy sú často slobodumurári nesprávne označovaní ako Ilumináti. Veria tomu, že vesmír má svojho architekta, no napriek tomu sa slobodomurárstvo nepovažuje za náboženstvo. Organizácia je často kritizovaná za utajený spôsob svojho fungovania a obviňovaná z toho, že viac slúži záujmom vlastných členov ako verejnosti.

White v rozhovore pre denník The Guardian vyhlásil, že čo robia títo ľudia vo svojom súkromnom živote, je ich záležitosť. „Problém však nastane, keď to ovplyvní ich prácu. Vyskytli sa prípady, keď moji kolegovia mali podozrenie, že slobodomurári boli prekážkou reformy“.

„Musíme sa uistiť, že ľudia budú príjmať rozhodnutia na základe správnych dôvodov. Je potrebné pokračovať v budúcej kultúrnej reforme policajnej federácie, ktorá by mala odrážať štruktúru policajnej práce,“ dodal Steve White.

Slobodomurárski policajní dôstojníci boli obvinení z toho, že v práci uprednostňovali a preferovali svojich bratov pred talentovanými policajtmi, ktorí neboli členmi tajného bratstva. Podľa Whitea niektoré ženy vyjadrili svoju obavu pred vplyvom slobodomurárov v policajnej federácii.

Policajná organizácia schválila nedávno nové pravidlá o vlastnom fungovaní. Jedným s cieľov bolo ukončenie praktiky, že kľúčoví predstavitelia na vysokých policajných postoch sú belosi a vo väčšine prípadov muži.

White potvrdil, že predstavitelia slobodomurárskeho bratstva zastávajú v policajných zložkách významné pozície, avšak ich mená nezverejnil.

„Je to o dôvere. Sú ľudia, ktorí sa domnievajú, že byť slobodomurárom a zároveň policajtom nie je až tak dobrý nápad,“ povedal bývalý policajný šéf a odkázal na fakt, že v rámci policajnej štruktúry existujú skupiny, kde sa slobodomurári vyskytujú vo zvýšenom počte.

Hovorca Veľkej anglickej slobodomurárskej lóže vo svojej reakcii odmietol podobné tvrdenia s tým, že členovia bratstva majú právo byť súčasťou bezpečnostných zložiek.

Zdroje: rt.com/theguardian.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti