Reakcie slovenských politikov na Lajčákovo rozhodnutie zostať v ministerskom kresle

07.12.2018 | 11:17
  0
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) sa v piatok vyjadril, že sa rozhodol zostať vo funkcii.

Bugár: Je dobré, že Lajčák ostáva vo funkcii ministra

Skutočnosť, že sa minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru) rozhodol zotrvať vo vládnej funkcii, je pre Slovensko lepším rozhodnutím, ako keby odišiel. Vyhlásil to líder koaličného Mosta-Híd Béla Bugár.

„Keby odišiel, bola by to pre Slovensko veľká škoda. Je garantom našej zahraničnopoli­tickej orientácie,“ poznamenal. Na druhej strane, Bugár očakáva, že Lajčák dôveryhodne vysvetlí, prečo sa napriek podanej demisii rozhodol zostať.

Sulík: Lajčák sa diskvalifikoval ako zodpovedný politik

Líder strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík je presvedčený, že minister Lajčák z ústavy nemá možnosť späť vziať demisiu. Uviedol to pre agentúru SITA s tým, že toto by musel meritórne posúdiť Ústavný súd SR.

„Ale čo dokážeme spoľahlivo posúdiť je to, že Miroslav Lajčák sa diskvalifikoval ako zodpovedný politik. Neveríme jeho slovám, že dostal nejaké zahraničnopolitické garancie, lebo za vlády pánov Roberta Fica a Andreja Danka žiadne garancie neexistujú. Veríme skôr tomu, že mu nakoniec došlo, že bez štátnej funkcie sú mu jeho diplomatické zručnosti a skúsenosti nanič,“ vyhlásil Sulík.

Paška: Je na Lajčákovi, aby našiel ústavné riešenie svojho rozhodnutia

Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška berie na vedomie rozhodnutie ministra Lajčáka zotrvať vo funkcii. Podľa jeho slov ide o to, aby našiel ústavné riešenie svojho rozhodnutia a aby čím skôr premietol svoje rozhodnutie do fungovania rezortu.

„Aby sa vytratila neistota v ďalšom fungovaní rezortu, najmä keď SR čaká vedenie OBSE, pretože ukrajinsko-ruský spor sa dotýka aj SR. Je veľmi dôležité, aby sme vedeli pri tomto spore našich východných susedov byť iniciatívni a posúvať situáciu k vecnému a pokojnému riešeniu konfliktu,“ vyhlásil Paška.

Cséfalvayovú správa o zotrvaní Lajčáka v kresle potešila

Predsedníčka Zahraničného výboru NR SR Katarína Cséfalvayová sa teší, že Lajčák zostáva vo funkcii ministra. Ako povedala pre agentúru SITA, verí, že to bude práve ministerstvo zahraničných vecí, kde sa bude tvoriť a realizovať naša zahraničná politika.

Remišová: Lajčák je určite lepším ministrom, ako by bol Fico

Minister diplomacie je určite lepším ministrom zahraničných vecí, ako by bol predseda strany Smer Robert Fico, uviedla predsedníčka poslaneckého klubu hnutia OĽaNO Veronika Remišová. „Ale keď raz podal demisiu, tak ju podal, a dôsledky si treba premyslieť vopred,“ uviedla. Podľa Remišovej je neprijateľné, aby sa základné princípy štátu obsiahnuté v Ústave SR zneužívali v rámci politických strán."

Je to neúcta k ľuďom, ale aj k funkcii ministra, keď sa z toho stane nástroj na posilnenie svojej pozície v rámci vládnej koalície," dodala.

Beblavý: Lajčák zostáva, hoci jeho podmienka na zotrvanie nebola splnená

Minister Lajčák zostáva vo funkcii, hoci jeho podmienka na zotrvanie vo funkcii nebola splnená. Uviedol to nezaradený poslanec Národnej rady SR a zakladateľ strany Spolu – občianska demokracia Miroslav Beblavý s tým, že ani principiálne rozhodnutie nevie urobiť principiálne.

„A preto sa stáva ďalším ministrom, ktorého nemusí nikto brať vážne. Skutočným ministrom zahraničných vecí sa za ostatné týždne stal a zostáva agent ruských záujmov Andrej Danko. Spolu – občianska demokracia stojí naďalej za pevným ukotvením Slovenska v EÚ,“ uviedol Beblavý.

Pčolinský: Lajčák si nestojí za svojím slovom a nemá žiadnu hrdosť

Lajčák ukázal, že nie je chlap, uviedol poslanec NR SR za hnutie Sme rodina Peter Pčolinský s tým, že minister celé týždne tvrdil, že podá demisiu. „Nakoniec ju aj formálne podal, avšak si to rozmyslel, čo pre mňa znamená, že si nestojí za svojím slovom a nemá žiadnu hrdosť,“ uviedol Pčolinský.

Podľa neho je tiež otázne, ako je ústava napísaná, lebo nikde sa nepíše, že keď raz člen vlády podá demisiu, že si to môže následne prezident alebo samotný minister rozmyslieť. „Posledný týždeň sme boli svedkami dobre hraného divadla zo strany ministra Lajčáka, prezidenta Andreja Kisku a predsedu vlády Petra Pellegriniho,“ dodal poslanec.

Podmanický: Je na Lajčákovi a prezidentovi, aby situáciu vyriešili v súlade so zákonom

Poslanec Smeru Ján Podmanický berie na vedomie rozhodnutie ministra zahraničných vecí. Ako dodal, je však na Lajčákovi a prezidentovi Andrejovi Kiskovi, aby celú situáciu vyriešili v súlade s ústavou a zákonmi.

Podmanický minulý týždeň povedal, že Lajčák pri podaní demisie povýšil pri Globálnom rámci o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii svoj osobný názor nad vôľu demokraticky zvoleného parlamentu, navyše v štáte s parlamentnou formou vlády, v ktorej ministri odvodzujú svoju výkonnú moc od parlamentu.

„Hoci ho považujem za špičkového diplomata, v tomto prípade neodhadol situáciu a po schválení postoja NR SR mu nič iné nezostávalo, len splniť to, čo avizoval,“ uviedol.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti