Reakcia OSN na Trumpove špinavé diery: Rasista!

12.01.2018 | 13:26
  0
Americký prezident sa vyjadril, že nechce prijímať imigrantov z krajín, ktoré sú podľa neho "špinavými dierami".

„Neexistuje žiadne iné slovo, ktoré by bolo vhodné použiť, ako rasista,“ uviedol hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva v reakcii na Trumpov najnovší výrok.

"Nemôžete sa zmieniť o krajinách a kontinentoch ako o dierach, len preto, že ich populácia nie je biela a z toho dôvodu nie je vítaná,“ doplnil hovorca. „Tu nejde len o vulgárny jazyk, ale o otváraní dverí tej najhoršej ľudskej stránke. O schvaľovaní a povzbudzovaní rasizmu a xenofóbie.“

Trump si si vo štvrtok pred kongresmanmi položil otázku, že prečo do Spojených štátov prichádzajú imigranti zo „špinavých dier“.

Šéf Bieleho domu tak pravdepodobne odkazoval na ľudí z Haiti, Salvadoru a niektorých afrických krajín v rámci diskusie o imigračnej politike a možnosti ochrany ľudí z týchto krajín. Prezident neskôr dodal, že USA by mali prijať viac ľudí z krajín, ako je napríklad Nórsko.

Jeho slová nenechali na svoju reakciu dlho čakať ani z úst iných predstaviteľov. Za rasistu Trumpa označil aj senátor za amerických demokratov Richard Blumenthal.

„Ide o odporný a zákerný rasizmus, ktorý si dáva masku imigračnej politiky,“ dodal politik a poznamenal, že prezident nehovorí ako Američan.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti