Reakcia na Kernovú, ktorá schvaľuje, že Tesco prestáva ponúkať Zem&Vek

01.10.2018 | 18:26
  0
Čitateľka komentovala Kernovej článok o stiahnutí časopisu Zem a Vek z predaja.

Ako sme vás už informovali, obchodný reťazec Tesco sa podobne ako Billa, na nátlak dobre organizovaných mimovládnych skupín, rozhodol stiahnuť z predaja náš mesačník. Čo pochopiteľne potešilo všetky slniečkárske duše (a podľa reakcií našich čitateľov to takisto viacerých primälo k tomu, aby si nás predplatili).

(Článok portálu InfoVojna: Tesco podľahlo tlaku bratislavskej kaviarne a sťahuje z predajní Zem a Vek - pozn. IV)

Ako sa dalo očakávať, rozhodnutie uvítala aj blogerka Denníka N a prevádzkovateľka portálu O médiách, Miroslava Kernová, ktorá sa špeciálne zameriava na hon na „konšpiračné médiá“. Pod jej článkom - Tesco sťahuje z predajní Zem a vek - sa objavil komentár pani Evy Zezulovej, ktorý podľa nášho názoru stojí za publikáciu, pretože pomenúva situáciu v širších súvislostiach:

Vážená pani Kernová,

píšem Vám ako človek, ktorý zažil totalitu na vlastnej koži, a trpel ňou osobne i profesne. Preto slobodu prejavu, slova, názoru, vierovyznania si vážim nadovšetko ako základný postulát slobody človeka ako takého.

Zažila som časy na VŠ, kde ambiciózni mladí ľudia, tzv. budúce kádre, v mene vlastného zviditeľnenia sa a v mene ideológie donášali na svojich spolužiakov a poučovali nás čo je správne, čo nie, čo sa smie čítať a čo nie. Život ma poučil, že nie je všetko čierne a biele a hlavne v nie tak závažnej agende ako je geopolitika a sociálno-ekonomické vzťahy v kontexte postojov človeka k sebe samému a jeho okoliu a najmä ak sú opätovne aplikované nové ideologické postuláty tzv „nového človeka“ ako ďalšieho sociálneho konštruktu, kde jeden má navrch a pravdu a ten druhý je vnútorný nepriateľ – to je cesta do pekla každej slobodnej spoločnosti.

Pre mňa aj z histórie je veľa poučných momentov, kedy boli vyhlasované za nepravdivé také informácie, ktoré dnes berieme ako pravdivý a holý fakt, a ľudia za ne pykali často aj vlastným životom. Osobne sa preto intenzívne venujem všetkým týmto otázkam a snažím sa neostrakizovať ľudí, nedonášať, ak mám na vec iný názor – ak vymizne spoločenská diskusia a budem druhý tábor umlčovať, tak zabijeme demokraciu, za ktorú sme 50 rokov bojovali – pretože to považujem za charakterovú vadu človeka ako takého – ktorý takto fatálne môže zlyhávať v každom režime za každú aktuálnu ideológiu, ktorá sa presadzuje a panuje – dnes budem vyhlasovať za nepriateľov židov a donášať na nich, potom kresťanov a donášať na nich, zajtra na koho?

Pred dvoma rokmi som i ja pochybila a pridala som sa do mašinérie propagandy a zideologizovaného davu, že časopis Z&V je čistý hoax. Aké ľahké, keď si človek nič z toho neprečíta a keď i áno, odmieta odtiaľ čokoľvek či už z ideologickej zásady, alebo na základe fatálne malých znalostí alebo jednoducho preto, že je to človek neschopný prijať druhý názor a viesť polemiku. Dala som si teda námahu a provnávala články tam uvedené s vyjadreniami, názormi, faktami, ktoré uvádzajú medzinárodne uznávaní politológovia, investigatívci a reportéri ovenčení svetovými cenami, medzi iným i Pulitzerovou cenou a čuduj sa svete, veľa článkov najmä z oblasti geopolitiky bolo navlas kopirovaných od nich alebo sa v drvivej väčšine názorov a postulátov zhodovali. Samozrejme, boli tam i iné články o ezoterike a nemusím s nimi súhlasiť, ale to je snáď v poriadku v pluralitnej spoločnosti, ak Vám to niečo hovorí. Preto som prehodnotila svoj prístup k Z&V. Nie som síce jeho odberateľom alebo pravidelným čitateľom, ale mnohé články som si osobne overovala a porovnávala s článkami medzinárodne uznávaných ľudí, s ktorými si roky dopisujem aj vďaka tomu, že ovládam 5 jazykov. Odporúčavám to i Vám.

Je veľmi ľahké v divných časoch sklznuť do ideologických konštruktov a pridať sa na stranu moci a mlátiť ľudí za iný názor – dne slovne, zajtra zákazom, potom ich dáme na psychiatriu a možno raz ich budeme aj mučiť – to všetko tu už bolo a ako vidieť znova začína. Režim môžete zmeniť, ale ľudí milujúcich moc a sebaprezentáciu viac ako dialóg rešpekt, toleranciu a slobodu, nikdy. Aj ten najslobodnejší štát časom vďaka takýmto hlúpym a pachtivým snaživcom slúžiacim ideológii alebo moci môžete zmeniť na teror a prenasledovanie za iný názor na vec. Včera žid, predtým muslim, potom nepriateľ komunizmu a teraz nepriateľ ideológie politickej korektnosti. Ste matka a to je mimoradne krásne poslanie.

GRATULUJEM – ale toto poslanie je aj zodpovednosť a musí byť spojené s človečenstvom, toleranciou a nie nadraďovaním názorov a pocitom vlastného sebaklamu, že máte patent na pravdu. Teraz Vám ide karta, lebo ste zapadli do davu hlavnej ideologie, ktorá potiera všetko to, za čo som bojovala ja i moji priatelia a stáli sme na námestiach v 89-tom – a to bola hlavne naša láska k slobode slova, slobode prejavu a vyznania. To, čím sa tu chválite, je Vaše zlyhanie nielen ako človeka, ale ako žurnalistu predovšetkým.

Verím, že sa nebudem musieť dožiť tých istých čias, ktoré tu aplikovali nomenklatúrne kádre s povahovými črtami typu Smatana a Benčík, ktorí Vám zrejme pri potieraní ľudských práv tlieskajú a Vy sa v tom potlesku asi kúpete. Za takýchto ľudí sa budem hanbiť vždy – lebo etika, morálka, sloboda človeka je mi najmilšia – donášači a ideologickí moralizátori, manipulátori sú mi úprimne odporní. Ak ste už spravili to čo ste spravili, skúste sa tým nepýšiť – história to raz posúdi ako Váš veľký morálny, etický a ľudský poklesok. Veľa šťastia, otvorenej hlavy pre iný názor a rovný postoj na zemi s rovnakými právami pre všetkých. PEACE!

Zdroj: zemavek.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti