Rana pre eurokratov: Vzájomný rusko-nemecký obchod trhá rekordy

05.03.2018 | 15:31
  0
Za posledných päť rokov ide a dramatické zvýšenie obchodovanie medzi Nemeckom a Ruskom.

Napriek pretrvávajúcim protiruským sankciám zo strany Európskej únie, sa obchod medzi Nemeckom a Ruskom po prvýkrát za päť rokov výrazne zvýšil. Vyplýva to z údajov nemeckého spolkového štatistického úradu.

Nemecký export do Ruska sa v roku 2017 zvýšil na 25,9 miliárd eur. Hodnota dovezeného tovaru v tom istom roku predstavovala nárast na 31,4 miliardy eur. Ide vo všeobecnosti o 20,2-percentný nárast vývozu a 18,7-percentný nárast importu v porovnaní s rokom 2016.

Výrobné zariadenia zahŕňali väčšinu nemeckých zásielok do Ruska. V minulom roku vyviezlo Nemecko stroje v hodnote 5,7 mld. eur. Hodnota exportovaných automobilov a častí motorových vozidiel bola na úrovni 4,1 mld. eur. Export chemikálií predstavoval sumu 2,9 mld. eur. Najdôležitejšími dovážanými tovarmi z Ruska boli ropa a zemný plyn.

Štatistický úrad uviedol, že vývoz aj dovoz vzrástli po prvýkrát za päť rokov. Poznamenal tiež, že s výnimkou roku 2017, obchod medzi oboma krajinami klesal počas štyroch po sebe nasledujúcich rokov. Najvyššia úroveň vzájomného obchodu bola v roku 2012, keď vývoz a dovoz dosiahli 38,1 mld., resp 42,8 mld. eur.

Obchodné vzťahy medzi Ruskom a Nemeckom zaznamenali výrazné zhoršenie po tom, ako Európska únia a Spojené štáty uplatnili v marci roku 2014 protiruské sankcie. Tie boli odpoveďou za konflikt na východe Ukrajiny a následné znovuzjednotenie Krymu s Ruskom. Sankcie najviac ovplyvnili obchod so zbraňami a tiež obchodovanie so zariadeniami zameranými na energetický sektor.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti