Rakúsky vicekancelár: Utečencov treba dať do kasární a zakázať im vychádzky

06.01.2018 | 12:37
  0
Predseda vládnej FPÖ Heinz-Christian Strache prišiel s návrhom umiestniť žiadateľov o azyl do vojenských kasární.

Predseda euroskeptickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) a zároveň vicepremiér krajiny v rozhovore pre rakúsku verejnoprávnu televíziu ORF povedal, že v hlavnom meste sa nachádza sedem kasární.

„Budeme musieť popremýšľať, ktoré kasárne sú v tomto smere vhodné a nie sú obsadené,“ vyhlásil Strache. Okrem toho však navrhol aj zákaz vychádzok pre migrantov, umiestnených vo vojenských zariadeniach.

„V minulosti sa už diskutovalo o tom, že v určitú nočnú hodinu by mali byť naspäť v kasárňach,“ dodal politik. Upozornil však, že rakúska vláda nemá v súčasnosti žiadne plány na „masové ubytovanie“ a tým pádom jeho návrh využiť kasárne ako ubytovňu pre migrantov nie je momentálne aktuálny.

Nová rakúska vláda sa podľa analytikov účasťou FPÖ posunula viac doprava. Vo svojom programovom vyhlásení sa okrem iného zaviazala zastaviť v krajine nelegálne prisťahovalectvo, znížiť dane a nezamestnanosť. „Už sa viac nestane, aby utečenci, ktorí tu ani jeden deň neodpracovali a do sociálneho systému nič neplatia, dostali od štátu tisícky eur!“ napísal Strache pred troma týžňami na Facebooku.

Poznamenal tiež, že v roku 2016 migračná politika nemeckej kancelárky Angely Merkelovej z nej spravila „najnebezpečnejšiu ženu v Európe“. Varoval zároveň, že nekontrolovaný príliv migrantov by v strednodobom horizonte mohol prispieť k občianskej vojne.

Predstavitelia Slobodných (FPÖ) a rakúskej ľudovej strany (ÖVP) sa dohodli tiež na znížení sociálneho príspevku pre žiadateľov o azyl. Jeho výšku stanovili na 365 eur a ďalších 155 eur by mal predstavovať tzv. integračný bonus.

Súčasný rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorý je zároveň lídrom ÖVP sa v októbrovom rozhovore pre denník Financial Times vyjadril, že utečenecká kríza priniesla do jeho krajiny aj takých ľudí, ktorých myšlienky nemajú v Rakúsku svoje miesto.

„Je to nová forma antisemitizmu, ktorú sem niektorí importovali. Existujú ľudia, ktorí odmietajú náš spôsob života, ktorí sú proti rovnoprávnosti medzi mužmi a ženami," vyhlásil Kurz.

Vláda vo Viedni prišla v minulom roku s návrhom zdvojnásobíiť príspevok tým migrantom, ktorí vyjadria vôľu vrátiť sa späť do svojej domovskej krajiny. Vtedajší rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka uviedol, že plán je zameraný predovšetkým na tých, ktorým bude pravdepodobne zamietnutá žiadosť o dlhodobý pobyt.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti