Rakúsky šéf diplomacie chce zatvoriť v krajine moslimské škôlky

25.06.2017 | 10:58
  0
Zatvorenie islamských materských škôl, v ktorých deti buď nedostatočne alebo vôbec neovládajú nemecký jazyk, by bolo efektívnym spôsobom, ako zabezpečiť integráciu migrantov.

Vo svojom stanovisku to uviedol rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz.

“Samozrejme, že ich nepotrebujeme. Nemali by existovať žiadne islamské materské školy,” odpovedal Kurz na otázku, či bude súhlasiť s úplným zatvorením týchto zariadení. Podľa jeho názoru sa znalosť nemeckého jazyka musí stať vstupnou bránou do rakúskej spoločnosti. Šéf rakúskej diplomacie v tejto súvislosti vysvetlil, že deti prisťahovalcov a iných “ktorí majú malú alebo žiadnu znalosť nemčiny”, teraz musia navštevovať materskú školu o rok dlhšie, ako ich rakúski rovesníci.

Kritériá kvality pre pracovníkov v oblasti starostlivosti o deti by mali obsahovať štandardy, ktoré zabezpečia zlepšenie úrovne jazykových znalostí. Podľa Kurza mnohé arabské alebo čečenské materské školy nespĺňajú požiadavky na štátne benefity a nebudú mať inú možnosť, iba svoje zariadenia zatvoriť. “Toto je najjednoduchší spôsob, pokiaľ ide o zákon,” vysvetlil minister.

Dodal tiež, že rakúska vláda medzitým urobila “veľmi veľa” v zlepšení integračného úsilia, avšak úspech “veľmi závisí od počtu tých, ktorí budú môcť byť integrovaní”.

Spravodajský portál RT pripomína, že v rámci diskusie o moslimských materských školách bola zverejnená štúdia rakúsko-tureckého profesora Adnana Aslana, v ktorej bolo uvedené, že viac ako 10 tisíc detí vo veku od dvoch do šiestich rokov, ktoré navštevujú približne 150 moslimských predškolských zariadení vo Viedni, sa v nich učí Korán a pripravujú ich na cestu pre “paralelnú spoločnosť”.

“Rodičia posielajú svoje deti do zariadení, ktoré zabezpečujú, že sú v moslimskom prostredí a naučia sa pár súr (kapitoly z Koránu),” uviedol pre agentúru AFP Aslan, ktorý sa na Viedenskej univerzite venuje výskumu islamského vzdelávania.

“Nevedia však, že tým ich v podstate uzatvárajú pred multikultúrnou spoločnosťou,” vysvetlil profesor. Podľa jeho odhadov bola až štvrtina islamských materských škôl sponzorovaná alebo podporovaná ultrakonzervatívnymi salafistickými skupinami.

RT uvádza, že Aslanova štúdia, ktorá bola zverejnená v roku 2016, bola niektorými spochybnená a jeho metodológia označená ako nespoľahlivá. Transkultúrny rakúsky magazín Biber vyslal do terénu svoju tajnú reportérku, ktorá hrala rolu moslimskej matky hľadajúcej miesto pre svojho syna v islamskej materskej škole.

Jej zistenia podľa RT neposkytli žiadny dôkaz Aslanových tvrdení o tom, že islamské predškolské zariadenia pripravujú budúcich salafistov. Magazín však priznal, že mnohé z týchto materských škôl pretŕhajú väzby alebo izolujú deti z mainstreamovej spoločnosti.

Rakúsky šéf diplomaciie Kurz už predtým obhajoval zavedenie ďalších obmedzení na prisťahovalectvo. V marci 2017 navrhol otvorenie centier pre utečencov mimo Európskej únie, pričom ako možné miesta navrhol Gruzínsko a krajiny západného Balkánu.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti