Rakúsky kancelár Kurz sa stretol so Sorosom

19.11.2018 | 18:40
  0
Šéf rakúskej vlády sa s americkým miliardárom zhováral o Stredoeurópskej univerzite, brexite aj migrácii.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz sa v nedeľu stretol s americkým miliardárom a filantropom Georgem Sorosom, aby prediskutovali presun Stredoeurópskej univerzity (CEU) z Budapešti do Viedne, informoval rakúsky denník Kurier.

Od budúceho zimného semestra by vo Viedni mohli byť študentom CEU k dispozícii postgraduálne kurzy politológie, žurnalistiky a medzinárodných vzťahov, priblížil v pondelok portál Hungary Today.

Kurz a Soros sa vo Viedni rozprávali i o ďalších zahraničnopolitických otázkach vrátane tém ako brexit či migrácia. Zhodli sa na tom, že odchod Británie z EÚ je poľutovaniahodný a že sa treba vyhnúť tvrdému brexitu. Celkom odlišné názory naopak zastávali v otázke migrácie.

Soros sa následne v pondelok stretol s rakúskym ministrom školstva Heinzom Fassmannom. Stretnutie sa konalo popri oslavách 25. výročia založenia Viedenského otvoreného lekárskeho inštitútu (OMI), financovaného Sorosom, ktorý poskytuje školenia lekárom a zdravotníkom.

Mesto Viedeň a Stredoeurópska univerzita amerického finančníka Georgea Sorosa podpísali už v apríli "memorandum o porozumení". V súlade s týmto memorandom sa CEU mala presídliť do priestorov viedenskej Nemocnice Otta Wagnera. Bývalý rakúsky kancelár Christian Kern ponúkol nový domov budapeštianskej CEU krátko po tom, ako maďarský parlament vlani v apríli schválil novelu vysokoškolského zákona sprísňujúcu podmienky činnosti pre zahraničné univerzity.

Podľa nových pravidiel môže zahraničná univerzita na maďarskom území existovať iba v prípade, ak vykonáva činnosť aj v krajine pôvodu, ktorá by s Maďarskom musela uzavrieť aj príslušnú medzištátnu dohodu. CEU vyjadrila presvedčenie, že časti novely maďarského zákona boli namierené priamo proti nej a že by ju mohli prinútiť k ukončeniu výučby v Budapešti.

Vedenie univerzity koncom októbra uviedlo, že splnila inštitúciu nové podmienky činnosti pre zahraničné univerzity, ktoré chcú zostať v Budapešti. Napriek tomu sa však ocitla v akomsi "právnom vákuu", pričom vláda maďarského premiéra Viktora Orbána s ňou odmietla podpísať dohodu potrebnú na to, aby mohla zostať v Budapešti.

CEU bola zriadená v roku 1991; ide o univerzitu akreditovanú v Spojených štátoch so sídlom v Budapešti. Zakladateľom univerzity je liberálny americký miliardár Soros, ktorého Orbánova vláda považuje za svojho hlavného nepriateľa.

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti