Rakúska vláda sa chystá po dohode Merkelovej a Seehofera chrániť južné hranice

03.07.2018 | 15:07
  0
Kompromisná dohoda počíta so zriadením tranzitných centier na hranici medzi Nemeckom a Rakúskom.

Po dohode nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a ministra vnútra Horsta Seehofera na kompromisnom riešení svojho migračného sporu, ktoré počíta s tranzitnými centrami pri rakúskych hraniciach, pripravuje rakúska vláda opatrenia na ochranu svojej južnej hranice.

V spoločnom stanovisku to oznámil kancelár Sebastian Kurz, vicekancelár Heinz-Christian Strache a minister vnútra Herbert Kickl.

Zároveň oznámili, že Rakúsko očakáva rýchle objasnenie pozície nemeckej vlády. Uistili pritom, že rakúska vláda je každopádne pripravená na všetky možné scenáre. „(Rakúska) spolková vláda je pripravená najmä zaviesť opatrenia na ochranu našej južnej hranice,“ konštatuje sa v stanovisku.

„Nemecké úvahy opäť dokazujú, aká dôležitá je spoločná ochrana vonkajších európskych hraníc, a potvrdzuje sa oprávnenosť rakúskeho stanoviska, že Európa bez vnútorných hraníc je možná len s fungujúcimi vonkajšími hranicami,“ uviedli Kurz, Strache a Kickl.

Kompromisná dohoda Merkelovej a Seehofera spočíva v tom, že kancelárka súhlasila so zriadením tranzitných centier na hraniciach s Rakúskom, odkiaľ budú migranti registrovaní inde v EÚ vracaní.

Spor ohrozoval nielen budúcnosť spolkovej vlády, ale aj tradičnú úniu sesterských vládnych strán Kresťansko-demokratickej únie (CDU) kancelárky Merkelovej a Seehoferovej bavorskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU).

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti